Válságprogramok erdeje készül

2009.03.09. 08:02 Módosítva: 2009.03.09. 08:06
Egyre több program készül a gazdasági válság hatásainak enyhítésére, az állam elsősorban állások megtartását támogatja. A pénzhez nem mindig könnyű hozzájutni.

A gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások számára meghirdetett válságkezelő programokat és a munkahelymegtartásra fordítható összegek alakulását egyre nehezebb nyomon követni. Az elsőként az Országos Foglalkoztatási Közalapítványnál (OFA) meghirdetett három pályázaton a cégek lényegében egy hónap alatt kimerítették a rendelkezésre álló hatmilliárd forintos keretet. A pályázatok újranyitása egyelőre nem várható, honlapjukon is inkább az Állami Foglalkoztatási Szolgálaton keresztül koordinált regionális válságkezelő alapokat ajánlják.

Az alapok forrásaihoz azonban hosszú út vezet: a munkáltató a helyi munkaügyi központnál jelzi, hogy milyen gondja van, közös válságkezelő tervet készítenek, amelyet aztán a regionális munkaügyi központok nyújtanak be a szaktárcához, végül pedig a Munkaerő-piaci Alap (MA) irányító testülete dönt. Az alapok az MA idei decentralizált keretéből központi kezelésbe vont 10 milliárd forinttal gazdálkodhatnak. Az OFA-programok gyors kimerülését látva azonban kérdéses, hogy mire és meddig lehet elég ez az összeg. Lapunk értesülése szerint február végéig mindössze egyetlen pályázatról döntöttek.

Ezen túlmenően január 20-a óta a munkaügyi központok rendelkezésére áll egy 700 millió forintos kerettel bíró központi munkahelymegőrző támogatási program. Ebből akkor juthatnak támogatásra fordítható összeghez a munkaügyi központok, ha nagyobb csoportos létszámleépítést terveznek a területükön végrehajtani, és az elbocsátások a támogatással elkerülhetővé válnak. Az SZMM számításai szerint 1700-2000 munkahely megtartására elegendő az összeg. Várhatóan áprilistól pályázható lesz az a 30 milliárd forintos TÁMOP-forrás, amelyet február végén hagyott jóvá a kormány.

Az elképzelések szerint a pályázattal azon vállalkozásokon segítenek, amelyek vállalják, hogy elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben foglalkoztatják dolgozóikat, a kieső időben pedig képzést szerveznek számukra. Lényegében a kormány minden ötödik munkanap bérköltségét átvállalja a munkáltatótól, a pályázó cégek munkavállalóinak legfeljebb 50 százalékáig. Cserében a cégek vállalják, hogy két éven át nem hajtanak végre létszámleépítést. A keretből 20 milliárdot a kisvállalkozások vehetnek igénybe. Az SZMM szerint a program közvetlenül 25 ezer, közvetve 50 ezer állás megőrzését teszi lehetővé.

Egy február végi bejelentés szerint nemzeti forrásból, valószínűleg az MA keretéből újabb 20 milliárd forintos keretű, klasszikusan vállalkozásoknak szánt munkahelymegőrző támogatási programot is indítana a munkaügyi tárca, előreláthatólag a második félévben, de szükség esetén előbbre is hozható a program - mondta a Napinak Székely Judit szakállamtitkár. Szűcs Erika munkaügyi miniszter pénteken egy lakossági fórumon bejelentette: tárcája dolgozik egy szociális kríziskezelő programon is, amelyet március-áprilisban indítanának.

Készül továbbá egy olyan, húszmilliárdos program, amely az állástalanok képzését szolgálja - ezt elsősorban uniós forrásokból finanszíroznák. A kormány február elején mintegy 37 milliárd forintot különített el aktív munkaerő-piaci programokra, melyek pontos felhasználásáról a válságkezelő intézkedések tapasztalatai alapján később döntenek, emellett rendelkezésre áll a 2009-es támogatásokra ötmilliárd forint az MA foglalkoztatási alaprészének decentralizált keretéből is.