60 év után leállt a Maroscipő

2009.03.11. 06:52
Leállította a termelést az ország egyik legrégebbi, még 1949-ben alapított cipőgyártó cége, a makói székhelyű Maroscipő Ipari Kft. A patinás társaság vesztét a folyamatosan csökkenő megrendelések és az egyre súlyosabb finanszírozási gondok okozták.

A termelést azt követően voltak kénytelenek leállítani, hogy a kifizetetlen számlák miatt a szolgáltató kikapcsolta az áramot - nyilatkozta Jáksó István ügyvezető, a társaság egyik tulajdonosa a Délmagyarországnak. Jáksó azt tervezi, hogy - esetleg más néven - újraindítja a gyárat munkahelyteremtő vagy -megtartó pályázati támogatásból.

Az üzem több mint kétszáz dolgozót foglalkoztatva a hatvanas és a hetvenes években élte fénykorát, döntően a szovjet piacra termelt. A kilencvenes évek második felétől már jobbára csak bérmunkát végző társaság először akkor került bajba, amikor néhány éve egyik legnagyobb német megrendelője a Távol-Keletre telepítette a termelést. A céget nem sokkal később helyi magánszemélyek vásárolták meg, majd tőkeemelésről döntöttek. A tervek között az is szerepelt, hogy a társaság ismét saját fejlesztésű, hagyományos makói termékkel lép piacra.

Az elképzeléseket azonban nem sikerült megvalósítani. A 2007-ben még 90 dolgozót foglalkoztató Maroscipő tavaly egy újabb nagy megrendelőjét vesztette el, az idén januárban pedig már csak harminc alkalmazottja volt a cégnek. Miután jó ideje nem kaptak fizetést, az elmúlt hetekben minden dolgozó felmondott. A volt munkatársak közül páran - nem jogerősen - megnyerték a kifizetetlen bérek és végkielégítések miatt indított pert.