Bajnai: Euró kell, a lehető leggyorsabban

2009.03.11. 10:25 Módosítva: 2009.03.11. 11:34
A nyugati-európai gazdaságok élénkülése nélkül a magyar sem fog növekedni, saját hajunknál fogva nem ránthatjuk ki magunkat a kátyúból - mondta Bajnai Gordon az Ybl Klub szerdai gazdaságpolitikai konferenciáján. A gazdasági miniszter szerint a versenyképességnek jót tett a forint gyengülése, de 4500 milliárd forintnyi devizaalapú hitel problémás lehet, ha az árfolyam nem erősödik. A költségvetés elsődleges többletének 2011-től meg kell haladnia a GDP 4 százalékát.

A globális pénzügyi és reálgazdasági válság Magyarországon súlyos szerkezeti problémákkal társult, a versenyképesség elmaradt reformok miatt romlott - mondta Bajnai Gordon. A gazdasági miniszter szerint a hatalom megszerzése vagy megtartása folyamatosan szembekerül az ország valós érdekeivel. Azért, hogy egy párt megszerezze vagy megtartsa a hatalmat, az újraelosztás növelését ígéri, "teszi ezt ellenzékben és kormányon is". Innen vezet fel is út, és le is út; most abban a korszakban vagyunk, amikor a piacok a lefelé vezetőt árazzák be, mondta.

A versenyképesség növelése nélkül olyan ördögi körben marad Magyarország, amelyben már középtávon adósságcsapdába kerülhet. A mindenkori kormánynak az a feladata, hogy ebből kivezesse az országot. Az eurót a lehető leghamarabb be kell vezetni - de csak az uniós elvárások teljesítésével -, ám ennél is sürgetőbb a versenyképességünk gyors javítása, mondta a miniszter. Példaként említette a nyugdíj- és az adórendszer átalakítását, az adóék 54-ről 47 százalékra csökkentését.

A kiigazítás elérheti a GDP 2 százalékát, de azt is látni kell, hogy ennél is nagyobb kiigazításra lehet szükség, és már 2010-ben meg kell haladnia a 3 százalékot az elsődleges többletnek. Ennek szintje 2011-től tartósan meg kell haladnia a 4 százalékot úgy, hogy ezt strukturális átalakításokkal, nem egyszeri kaszabolásokkal kell elérnie.

A konferencián, amely azzal foglalkozott, milyen esélyei vannak a magyar gazdaságnak a globális válság időszakában, a gazdasági miniszter azt mondta: akkor lesz jó esélye a magyarországi növekedésnek, ha megindul a kereslet Nyugat-Európában, a belső fogyasztásra nem lehet alapozni az élénkülést, saját hajunknál fogva nem ránthatjuk ki magunkat a kátyúból. Ha a magyar export 27 százalékát felvevő Németországban növekedés lesz, négy-hat hónap múlva az lesz nálunk is.

Bajnai szerint rosszabb a nemzetközi sajtónk, mint ami indokolt lenne. Az EU-s források lehívásában minden mutató szerint benne vagyunk az első ötben, több szempontból elsők vagyunk. Az adóhátrányok ellenére Szlovákia után még mindig a második legproduktívabb ország vagyunk. Az euróval szemben jócskán begyengült forint miatt ma a magyar munkaerő 30 százalékkal olcsóbb a szlováknál, így ha ma készülne ilyen felmérés, valószínűleg mi lennénk a legproduktívabbak.

Az indokoltnál rosszabb nemzetközi megítélésünk a devizaárfolyamok alakulásában is tetten érhető. A banki eszközállomány romlása a JP Morgan szerint az egész térségben 32-40 milliárd eurós veszteséget jelenthet, ami "nem áthidalhatatlan nagyságrend". Ugyanakkor látni kell, hogy a tartósan gyenge forint jelent kockázatot, hiszen Magyarországon 750 ezer devizaalapú jelzáloghitel van, aminek értéke 4500 milliárd forint, ennek 98 százaléka svájci frankos. Bajnai arról is beszélt, hogy a válság mellett a válság kezelésének is vannak veszélyei, kockázatai, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban. Példaként említette az állam tartós, jelentős és torz megerősödését, továbbá brutális eladósodását, a protekcionizmus erősödését, valamint a szociális válságot, és ennek kapcsán a populizmus elterjedését.