Lejárt szavatosságú élelmiszerek bolhapiaca Párizsban

2009.03.11. 17:21
A gazdasági válság hatásaként a Párizs környéki bolhapiacokon újabban fillérekért lehet hozzájutni lejárt szavatosságú élelmiszeripari termékekhez. A feketén árusító "kereskedők" a használt ruhaneműk és egyéb tárgyak között szupermarketek leselejtezett termékeit kínálják, vagy segélyszervezetek csomagjaiból származó élelmiszereket is árusítanak elsősorban munkanélkülieknek, alacsony jövedelműeknek és kisnyugdíjasoknak.

A France 2 közszolgálati televízió rejtett kamerával készült felvételei szerint a francia fővárost övező körgyűrű egyik hídja alatt spontán bolhapiac alakult ki, és tömegesen vonulnak oda az emberek hétvégenként, mert ott jóval olcsóbban szerezhetnek be az alapvető élelmiszereket, mint akár a sarki boltból - a híradó kommentárja szerint a bolti ár negyedéért.

Zokni mellett árulják a romlott kolbászt és joghurtot

A baj az, hogy a zoknik, pulóverek és egyéb kacatok között óriási bevásárló szatyrokból kínált tej- és húsáruk szavatossága átlagosan egy hete lejárt. A megkérdezett árusok elmondták: nem árulnák a lejárt szavatosságú élelmiszereket, ha nem lenne rá kereslet. Márpedig mostanában kizárólag a "kajából" lehet véleményük szerint jelentősebb bevételre szert tenni.

Egy csecsen menekült például a Vörös Kereszttől kapott csomagját árusítja: minden darab termékért 50 eurocentet kér a konzervtől a spagettin át a szeletelt kolbászig. A csomagokon nagy betűkkel virít: az Európai Unió adománya. Nem messze tőle egy ázsiai házaspár szardíniát, joghurtot és tejport forgalmaz.

Túl gazdagok a segélyhez

A szegények piacán az árusokhoz hasonlóan - akiknek maximális napi bevétele 30 euró körül mozog - a vásárlók is bizonytalan körülmények között élők: többségük munkanélküli, kisnyugdíjas vagy alacsony jövedelmű, akik a minimálbérből képtelenek tisztességesen megélni, de ahhoz túl "gazdagok", semhogy joguk legyen a segélyszervetektől élelmiszercsomagot kérni.

A bolhapiac egyik legtapasztaltabb kofája szerint a szupermarketek bejáratánál érdemes beszerezni az árut. Elmondása szerint általában a biztonsági őröktől kapják meg az árusok a lejárt termékeket. Mivel tiltott tevékenységről van szó, a biztonsági őrök a lejárt szavatosságú élelmiszerekkel megtöltött bevásárló szatyrokat leteszik a bejárat mellé, ahonnan az asszonyok elhordhatják azokat a piacra.Rendőr láttán az árusok egy pillanat alatt összepakolnak és elmenekülnek. Illegális árusításért 172 euró helyszíni bírság szabható ki, de a járőröző rendőrök ritkán büntetnek a piacon.