Soha többé nem lenne 13. havi bér a közszférában

2009.03.13. 12:33
Örökre eltörölné a közszféra 13. havi bérét az SZDSZ - ez azonban csak az egyik eleme annak a törvényjavaslatnak, amely már idén is kemény kiadáslefaragásra, a következő években pedig a túlméretezett államnak a további karcsúsítására szorítaná a mindenkori kormányt.

A Kóka János frakcióvezető és Fodor Gábor SZDSZ-elnök által a parlamenthez benyújtott tervezet (pdf-formátum) azonnali és közép távú lépésekre kötelezné a kormányt. Szűk három hete lenne a Gyurcsány-kormánynak, hogy 355 milliárd forintos kiadáslefaragást hajtson végre, illetve rendeljen el. Ezt az előírást részben az magyarázza, hogy a kabinet eddig csak szóban kötelezte el magát bizonyos spórolási intézkedések mellett, ám azt mind a mai napig nem vezette át a költségvetési törvényen. A kiadások visszafogását pedig az is motiválja, hogy a GDP visszaesés nagyobb lesz annál, mint amire a büdzsét alapozták, az infláció pedig némiképp elmaradhat a gondoltnál, így tehát a kiadásokat már csak a gyengébb makrofeltételekhez is illik hozzáigazítani, ráadásul még ezen túl is ráfér a karcsúsítás az államra.

Az idei 355 milliárdos kiadás-visszavágásból a legnagyobb részt az tenné ki, hogy a tavaly ősszel csak névlegesen elvett, valójában kerülő úton visszacsempészett 13. havi közszférabeli bértől ténylegesen megfosztanák a közalkalmazottakat, köztisztviselőket, bírákat, ügyészeket.

A józan költségvetési politikára rászorító, tavaly ősszel egyébként épp a liberálisok kezdeményezésére elfogadott plafontörvényt lényegében kiegészítő, most benyújtott törvényjavaslat a 13. havi bért örökre kiiktatná a közszférából. Ezen túl a 2013-ig tartó, közép távú intézkedési csomag keretében a közalkalmazottak, köztisztviselők bérét a gazdasági folyamatoktól tenné függővé: ha a gazdaság recesszióban marad, akkor a közszférában dolgozók nettó bérét is csökkenteni kell a mindenkori költségvetési törvényben. Ezzel a közszféra igazodna a magánszférában dolgozók keresetalakulásához, szemben a mostani állapottal, hiszen miközben a magáncégektől több tízezer embert bocsátanak el, és akik maradhatnak, azok közül is soknak bele kell mennie nettó bérének, reálbérének mérséklésébe, ha meg akarja tartani munkáját, addig a közszférából nemcsak hogy nem tesznek utcára embereket, de a keresetek őrzik vásárlóértéküket.

Az SZDSZ törvényjavaslata előírná azt is, hogy évente 2 százalékponttal kell levinni az államadósság GDP-ben mért arányát, másrészt pedig ugyanennyivel kell levágni a kiadások GDP-hez viszonyított hányadát is, hogy 2013-ra a térségbeli országokat megközelíthessük e téren. A kiadáscsökkentés egyben megalapozná az adócsökkentést.

Az államadósság csökkentése már 2010-től igen ambíciózus megkötés lenne, amint arra nemrég elismert közgazdászok világítottak rá. Az államháztartás méretének szűkítését pedig régóta sürgetik elemzők, a jegybankelnök, mértékadó közgazdászok, utalva arra, hogy mind fejlettségünkhöz, mint közvetlen vetélytársainkhoz képest messze sokat költünk.