Késnek az adó-visszatérítések, az APEH elnézést kér

2009.03.16. 21:40
Bár a határidő lejárt, sokan még mindig nem kapták meg a nekik járó személyi jövedelemadó- és járulékvisszatérítést azok közül, akik korán leadták bevallásukat. Az APEH a késlekedést azzal indokolja, hogy januárban új informatikai rendszerre álltak át. A hibát már javították, és egy hete elkezdték utalni a pénzeket. A késésért kamatot fizetnek.

Aki január végén már leadta adóbevallását, az egy hónapos határidő lejártával március elején meg kellett volna kapja a visszatérítést. Azonban sokan nem jutottak még hozzá a visszajáró pénzhez.

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője elmondta, hogy mivel egyre többen adják le elektronikus úton a bevallásukat, januárban az APEH lecserélte két évtizedes informatikai rendszerét korszerűre. Az új rendszert többször is tesztelték, de előfordulhattak fennakadások. Egy héttel ezelőtt elkezdték utalni az adóvisszatérítéseket, és mindenki megkapja a neki járó pénzt.

Az adóhivatal azoknak az ügyfeleknek, akiknek késve utal, a visszatérítésen túl a jegybanki alapkamat kétszeresét is kifizeti minden, a határidő lejárta utáni napra. A szóvivő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a probléma.

Az APEH honlapján lévő közlemény szerint március 8-ig 667 ezer 212-en adták le bevallásukat. Az egységcsomagokban kiküldött bevallási nyomtatványt idén 12,78 század százalékuk használta, szemben a tavalyi 26,28 század százalékkal. Idén 15 százalékkal többen használták az adóhivatal által elkészített kitöltő programot és ennek köszönhetően jelentősen csökkent a bevallások hibaaránya. Míg 2008 ezen időszakában ez az arány 45 százalékos volt, addig idén csak 22 százalék.