Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Kivesézte a Reformszövetség javaslatait a kormány

2009.03.16. 07:26

Sok mindennel egyetért a Reformszövetség javaslatai közül a kormány, de azokat az ajánlásokat elutasítja, amellyel a választók nagy része sem értene egyet - derül ki a kormányzati hatástanulmányból a hétfői Népszabadság szerint. Elfogadhatónak tartja a kormány a Reformszövetség javaslatainak egy részét, köztük a gázártámogatás eltörlését is, de a minimálbér megadóztatása vagy a családi pótlék átalakítása nem fér bele a választói elvárásokat is szem előtt tartó kabinet koncepciójába. Az állami kiadások visszafogása ellen is több érvet felsorakoztatnak.

A kabinet elvileg elfogadhatónak tartja a személyi jövedelemadó (szja) 18 százalékos kulcsának kiterjesztését évi ötmillió forintos jövedelemig, nincs kifogása az szja-kedvezmények jelentős szűkítése és a szolidaritási adó eltörlése ellen, de az egykulcsos jövedelemadó-rendszert elutasítja - olvasható a lapban.

A gyes és a gyed jogosultsági idejének két évre csökkentésével elvileg egyetértene a kormány, de ez szerinte csak akkor lenne megvalósítható, ha megkönnyítenék a munkába állást, például több bölcsődével.

A szövetség járulékokat érintő javaslatai közül a három év alatt összesen tíz százalékpontnyi csökkentéssel elvben egyetért a kormány - némi vitára csupán az ennek forrását megteremtő kiadáscsökkentés terveinek elemzésénél utal a tanulmány.

A Reformszövetség javaslatának munkaerő-piaci hatásai a tanulmány szerint összességében aligha kielégítők. Bár a járulékcsökkentés miatt három év alatt összesen két százalékponttal nőne a foglalkoztatás a versenyszférában, ennek nagy részét elvenné a közszférában szükségessé váló, 70 ezer főt érintő létszámleépítés -írta a Népszabadság.