Elvitte a válság a Globus húskonzervjeit

2009.03.17. 16:46
Átszervezi tevékenységét, ennek keretében megszüntette a húskonzervek gyártását a Globus. A cég egyebek mellett a gazdasági válság miatt kialakult romló gazdasági környezet, drasztikusan emelkedő költségek, a gyengülő forint és a csökkenő kereslet miatt döntött így.

A társaság már tárgyal a munka nélkül maradt dolgozók helyzetének rendezéséről a területileg illetékes munkaügyi központtal - közölte kedden a cég. Ugyanakkor konkrét lépésekről még nem tudtak beszámolni.

A cég közlése szerint a szerkezetátalakítás miatt a társaság befejezi a húsalapú konzervtermékek gyártását és forgalmazását. Ez a tevékenység a Globus csoport forgalmának 20 százalékát adta. Az intézkedés a vállalat budapesti telephelyét érinti, ahol a termelés mellett a csoport központja is van.

Az átszervezések után a cég a megmaradó két fő üzletágára, a mélyfagyasztott és zöldségkonzerv termékeire kíván fókuszálni. A csoport határozott szándéka, hogy ezen két termékcsoport esetében megőrizze és növelje a cég belföldi és export pozícióit a jövőben is.

Az intézkedések nem érintik a Globus márkanév alatt forgalmazott különböző ételízesítőket és szószokat, amely termékcsoportokban a márkanév tulajdonosa az Unilever.

A kizárólag magyar piacra termelő - mintegy 200 főt foglalkoztató -, budapesti húsfeldolgozó részleg hétfőtől befejezte tevékenységét. A csoport továbbra is budapesti telephelyéről látja el vállalatirányítási, kereskedelmi, értékesítői és marketing tevékenységét.

A csoportszintű árbevétel 2007-ben 26,9 milliárd forint volt. A tavalyi forgalomról és az idei tervezett árbevételről a társaság nem tudott adatokat mondani. Az viszont jelezték, hogy 2007-ben a csoportnak 2 milliárd forintos vesztesége volt.

Szintén kedden jelentette be a Märklin, hogy győri gyárából elküld 180 dolgozót. A Nokia ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra, hogy globálisan 1700 dolgozótól válik, a cég ugyanakkor azt közölte, hogy magyarországi, komáromi gyárát ez a létszámcsökkentés nem érinti.