Világszerte 1700 dolgozót bocsát el a Nokia

2009.03.17. 14:04
Összesen 1700 dolgozójától válik meg a finn Nokia, a világ vezető mobiltelefon-gyártója, hogy csökkentse költségeit, miután a mobiltelefóniát is sújtó gazdasági válság közepette visszaesett a termékei iránti kereslet. A magyar Nokia nem árulja el, hány emberét érinti az intézkedés.

A keddi tájékoztatás szerint a megszűnő munkahelyek közül 700 finnországi. A létszámleépítés a vállalat több részlegét érinti, a készülékgyártást, a marketinget, a fejlesztést és a globális kiszolgáló egységeket, közölte Arja Suominen szóvivő.

A magyar helyzet titkos

A cég - amelynek 130 ezer alkalmazottja van világszerte - hamarosan megkezdi a konzultációkat a dolgozókkal. A leépítés várható ütemezéséről és a többi részletről később adnak tájékoztatást. Megkerestük a magyarországi Nokiát is, ahol nem árulták el, érinti-e a dolgozókat és ha igen, hányat az intézkedés. Az alábbi közleményt küldték: "A ma bejelentett intézkedés a Devices (Készülékek), a Markets (Piacok - értékesítés és marketing) egységeket és a Vállalati Fejlesztési Irodát érinti. A bejelentés magyarországi vetületeiről egyelőre nem szolgálhatunk információval, de annyi bizonyos, hogy a Nokia komáromi gyárát nem érinti a mai bejelentés."

Szedett már magyar áldozatot bőven a Nokia

A mai bejelentés nem, a rendelésállomány már korábban látható visszaesése viszont hatott már a magyar munkaerőpiacra, hiszen a Nokia komáromi gyárán kívül a finn cégnek több beszállítója is működik Magyarországon. A komáromi ipari parkban működő BYD Electronic Hungary Kft.-nél január végén megerősítették az Index elbocsátásszámlálójára érkezett bejelentést: már januárban bejelentették a munkaügyi központnak, hogy február 1-jén 114 dolgozójuk állása szűnik meg. „Nokia-beszállítók vagyunk, a megrendelések visszaesése miatt kellett így dönteni” – mondták az információnk szerint a dolgozók több felét elbocsátó cég hr-osztályán a munkavállalóknak.

Két hónap alatt félezer embert küldtek el a Laird Technologies szombathelyi üzeméből. Hirtelen és drasztikusan lecsökkent a telefonok iránti kereslet, idézte a cég magyarországi ügyvezetőjét még decemberben a Vas Népe. A vállalat tavaly szeptemberben még mintegy hétszáz embernek adott munkát, a kölcsönmunkások elküldése után megmaradt 375 dolgozó közül 127-nek december első felében jelentették be, hogy február 5-ével megszűnik a munkahelye.

November végén ismerte el a Foxconn, hogy komáromi és debreceni üzeméből 1500 embert küld el. A tajvani cég éppúgy a Nokia beszállítója, mint az a Perlos, amely két lépésben több mint hétszáz dolgozójától vált meg.

Alacsony kereslet a Nokia-termékek iránt

A Nokia nyeresége 69 százalékkal, 576 millió euróra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, és előreláthatólag idén is alacsony lesz a kereslet a cég termékei iránt.

A keddi bejelentés hírére nem estek látványosan a vállalat tőzsdei árfolyamai, elemezők szerint azért, mert a piac már beárazta a Nokiának azt a korábbi közlését, hogy lassuló kereslet miatt le kell faragnia a költségekből. A cég januárban bejelentette, hogy idén 700 millió euróval csökkenti költségeit csak a mobilkészülékeket gyártó részlegnél.