Győrben is megérzik a Märklin csődjét

2009.03.17. 15:54 Módosítva: 2009.03.17. 15:58

A fizetésképtelenné vált Märklin modellvasút- és játékgyár összesen 400 munkatársától válik meg, ebből 180-tól a győri üzemben, a többitől a cég főhadiszállásán, a németországi Göppingenben. A vállalatot átmenetileg irányító csődbiztos keddi tájékoztatása szerint Magyarországon elsősorban az alkalmi és a határozott idejű szerződéssel dolgozókat érinti a leépítés. A göppingeni gyárban 651-en, Győrben 520-an dolgoznak.

Michael Pluta csődbiztos kedden a németországi üzemben tartott munkásgyűlésen elmondta, az elbocsátandó németországi munkatársak átigazolhatnak egy transzfervállalathoz, amely fél évig biztosítja számukra az átképzést. Ezalatt nettó bérük 80 százalékát kapják.

A cég nürnbergi gyárát bezárják, a jelenleg 58 dolgozóból hetet a göppingeni üzemben foglalkoztatnak tovább tartósan, és tíz munkatársnak ajánlottak fel határozott idejű szerződést. Az intézkedéstől azt remélik, hogy a táraság az idén legalább nullszaldós legyen, miután tavaly 121 millió eurós bevétel után 21 millió eurós vesztesége volt. Jövőre már 2,5 millió eurós nyereséget vár a csődbiztos.

A nagy múltú játékgyár februárban kért csődvédelmet. Eddig 110 potenciális kérője akadt, de még senki nem vitte el. Pluta szerint hét-tizenkét reális érdeklődő van a Märklin megvásárlására. Mindamellett a csődbiztos mindenkivel tárgyalni fog, aki 100 millió euróval be tud társulni a vállalatba, és megbízható koncepcióval áll elő.