Ma már nem olyan rossz a 20 százalékos esés az iparban

2009.03.17. 12:32
A decemberi óriási zuhanása után kisebb korrekciót hajtott végre az ipar, januárban már emelkedett a termelési index, de a visszaesés az egy évvel korábbi szinthez képest még mindig 20 százalék feletti.

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 januárjában 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 2,5 százalékkal emelkedett - közölte a KSH.

A decemberi óriási zuhanása után kisebb korrekciót hajtott végre az ipar. Tavaly az év utolsó hónapjában a válság hírére nagyon sok cég csökkentette, vagy felfüggesztette ideiglenesen a termelését, ami 20 százalékot meghaladó visszaesést jelentett a termelés volumenében.

Azt tudtuk, hogy január sem lesz kiugróan jó, hiszen a gázválsággal újabb sokkot kapott a szektor. Ennek fényében a KSH által közölt pozitív növekedési index kedvező eredmény. A decemberi adatok kapcsán már a Portfolio már korábban is azt írta: a trend megítélését nehezíti, hogy egyelőre nem világos, a decemberi leállásból mi a tartós tényező, illetve mi az ideiglenes hatás. (Utóbbi lehet pszichológiai, óvatossági eredetű, de következhet egyszerűen azért is, mert a karácsonyi időszak amúgy is a leállások ideje, ilyenkor egyszerűbb néhány nappal meghosszabbítani az üzemszünetet, mint máskor életbe léptetni hasonlót.)

0317ip.gif

A friss adat megerősíti azt a gyanút, hogy az ideiglenes tényezők valóban jelen voltak az ipar decemberi visszaesésében, ám a 20 százalék feletti decemberi visszaesés után a 2,1 százalékos januári ugrás sovány vigasznak mondható. A február-márciusi számok lehetnek majd igazán eligazítók az ipar idei várható teljesítményével kapcsolatban, amikor már a fenti sokkhatások nem érvényesülnek.

0317ip2.gif

Mindenesetre az exportteljesítmény és a rendelésállományok alakulása nem túl biztató. A mai részletes adatokból kiderül, hogy a januári felugrást a belföldi értékesítések adják, a kiviteli teljesítmény szakadatlanul zuhant tovább. Decemberhez képest további 2,1 százalékos a zsugorodás, áprilishoz képest 25 százalékos az esés. A belföldi értékesítés megpattanásához egyébként éppen gázhiány járult hozzá: a kis súlyú energiatermelő ágazat csaknem 30 százalékos éves növekedést mutatott.

0317ip3.gif

Ez még nem minden, jöhet akár egy további hasonló mértékű zuhanás is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a teljes rendelésállomány 18 százalékkal maradnak el az egy évvel korábbitól. Az év elején sem öntötték el a friss rendelések a szektort. Az új exportrendelések 32,2%-kal, az új belföldi rendelések 33,4%-kal csökkentek.

0317ip4.gif