3 milliárdos tőkeemelés a Malévnál

2009.03.18. 21:29 Módosítva: 2009.03.19. 15:16
Véget ért a Malév maratoni, mrcius 3-án kezdett, azóta többször félbeszakított közgyűlése. Átalakult a légitársaságot 99,95 százalékban tulajdonló AirBridge Zrt. tulajdonosi szerkezete, a Malév tőkéjét 3 milliárddal emelték, és további pénzeket is kaphat az oroszoktól.

Költő Magdolna mentette meg a Malévot. A nemzeti légitársaságot tulajdonló AirBridge (AB) Zrt.-ben eddig néhány százalékos részvénycsomaggal rendelkező magyar magánszemély átvette Kiss Kálmán több mint negyven százalékos pakkját. Ezzel Költő lett az AB részvényeinek 51 százalékos, és egyben a Malév többségi tulajdonosa is.

Az AirBridge papírjainak további 49 százaléka, Borisz Abramovics részvényei a Vnyesekonombank (VEB) birtokába kerültek – közölte a Malév a szerda éjjel véget ért közgyűlést követően. Ebben a tulajdonosi szerkezetben formálisan továbbra is európai uniós, magyar állampolgár a cég többségi irányítója, így nem került veszélybe a légitársaság uniós repülési licensze és nemzeti légitársasági jellege sem.


A Malév közölte azt is: a légitársaság többségi tulajdonosán belüli tulajdonosi szerkezetátalakulásnak köszönhetően az AirBridge Zrt. első lépésként 3 milliárd forint tőkeinjekciót ad a Malévnak. A cég a pénzt a tőkeellátottságának és a fizetőképességének a javítására fordíthatja, vagyis lényegében megteremtették a további működés likviditási feltételeit.

A Malév – amely március elején további 1,5 milliárd forintot kapott a nemzeti vagyonkezelőtől a Ground Handling Földi Kiszolgáló Zrt. vételárrészleteként.– emellett további pénzt is kaphat az orosz állami banktól, derül ki a közleményből.

Eszerint ugyanis ezzel a tulajdonosi háttérrel "a légitársaság főtulajdonosa tudja vállalni a Malév Zrt. további finanszírozását" (a főtulajdonos nem a formális többségi tulajdonost, hanem a VEB bankot jelenti). A közlemény szerint, mivel a Malév Zrt. könyvvizsgálók által is igazolt vesztesége miatt várhatóan további tőkejuttatásra lesz szükség, "az AirBridge Zrt. a légitársaság beszámolójának végleges adatai ismeretében annak éves rendes közgyűlésén vállalja, hogy részt vesz a légitársaság további finanszírozásában és tőkéjének megemelésében".

A közlemény leszögezi, hogy a mostani és a későbbi újabb tőkeemelés – amely célja, hogy a Malév tőkehelyzete megfeleljen a törvényi előírásoknak – egyaránt "a vonatkozó jogszabályokkal és az EU normákkal összhangban történik".

A közgyűlés a cég igazgatósága és felügyelőbizottsága egyes tagjainak cseréjéről is döntött. Így mások mellett bekerült a Malév igazgatóságába Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és Nagy Csaba, a Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke is.