Az elveszett szálloda

2009.03.18. 10:52
Az MVM-nél belső vizsgálat zajlik, mert több tízmilliárd forint került tavaly az állami tulajdonú óriásvállalattól offshore cégekhez. Egy offshore hátterű vállalkozás horvátországi szállodát adott bérbe évtizedekre az MVM leányvállalatának, ám a szerződésbontást követően nem fizette vissza a bérleti díjat.

Az Index birtokába került dokumentumok szerint több tízmilliárd forintnyi "aggályos" pénzmozgást tárt fel a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat. Az állami tulajdonú óriásvállalat új menedzsmentje külső szakértők - jogászok és könyvvizsgálók - bevonásával világíttatta át az MVM tavaly leváltott, azóta a BKV-t irányító volt vezérigazgatója, Kocsis István idejében lezajlott nagy értékű tranzakciókat. Az MVM-csoport tagvállalatainál, például a Paksi Atomerőműnél is belső vizsgálatok folytak. Az MVM-nél befektetési, tanácsadói, és kölcsönszerződéseket vizsgáltak.

Cikksorozatunk előző részében arról volt szó, hogy közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-től egy Kapolyi-cég közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, melyet az FTC angol befektetőjének budapesti helytartója, Szász András képvisel Luxemburgban. Ezúttal egy furcsa körülmények között meghiúsult horvátországi szállodabérletről lesz szó.

Az MVM 2008. január 14-én 4,3 millió eurós (akkori árfolyamon mintegy 1,1 milliárd forintos) kölcsönt nyújtott horvátországi leányvállalatának, a turizmussal foglalkozó NIKER d.o.o.-nak "az MVM Csoport munkavállalói színvonalas üdültetésének finanszírozása céljából" 2032 decemberi lejárattal. A NIKER ebből a pénzből 3,5 millió eurót fizetett a Jadran Investments Limited nevű cégnek, amellyel még 2007. novemberében szerződött a vodicei Hotel Bili Kamen nevű szálloda haszonbérletéről. A NIKER és a Jadran néhány hónappal ezután, 2008. július 17-én közös megegyezéssel szerződést bontottak.

A két időpont közé esik az MVM vezetőváltása: május végén Kocsis Istvánt Mártha Imre váltotta az állami tulajdonú óriásvállalat vezérigazgatói székében.

Untitled-1 copy

A NIKER és a Jadran közötti szerződés értelmében a Jadrannak átutalt bérleti díj visszajár, ennek biztosítására a NIKER a Jadrannal történt szerződésbontással párhuzamosan jelzálogot jegyzett be 3,5 millió euró értékben a bérbe vett szállodára. A jelzálog szerződést a szálloda tulajdonosaival, a Flos d.d. nevű horvát, és a Cylena Ltd. nevű fiktív céggel kötötték, a Cylena Ltd. ugyanis sehol nincs bejegyezve.

A Jadran fizetési kötelezettsége 2009. január 19-én lejárt, ám a vállalkozás nem törlesztett, így az MVM-nek most a horvát hotelre bejegyzett jelzálogból kellene visszakapnia a 3,5 millió euróját.

A vodicei Hotel Bili Kamen azonban nem biztos hogy ér 3,5 millió eurót, és a jelzálogjoggal sincsen minden rendben. A horvát hatóságok ugyanis elutasították a NIKER elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó kérelmét, vagyis fennáll a veszély, hogy eladják vagy további adósságokat terhelnek rá. Az ügyletből az MVM-nek kára származhat azért is, mert eltérő összegekről szólnak a hotelről készült értékbecslések. A tulajdonos horvát Flos d.d. jegyzett tőkéje online céginformációs adatok alapján 2,4 millió euró, a Hotel Bili Kament pedig jelen pillanatban ingatlanügynökségek is árulják, a neten 3,7 millió euróért hirdetik.

Az MVM-nél zajló belső vizsgálat megállapította, hogy az MVM által a NIKER-nek adott kölcsönről nem született igazgatósági döntés, és a NIKER sem kérte az MVM hozzájárulását ahhoz, hogy üzletet kössön a Jadran Investments Limiteddel. A haszonbérleti szerződés megszüntetését a Jadran részéről egy bizonyos Alexander Gerstl írta alá meghatalmazottként.

Untitled-3 copy

Bécsbe vezetnek a szálak

Cikksorozatunk előző részében megírtuk, hogy a luxemburgi cégnyilvántartás szerint egy Kajmán-szigeteki postafiókcímen Szász András jegyzi azt a Power Investments International II. nevű luxemburgi céget, amely ugyanebben az időszakban 32,5 millió eurót kapott az MVM-től a Kapolyi-féle Kárpát Energón keresztül befektetési kölcsönként. A luxemburgi cég alapítója, a Power Investments International egy Kajmán-szigeteki offshore cég, amely Szász András Kajmán-szigeteki elérhetőségével azonos címre van bejegyezve.

A luxemburgi cég bonyolult pénzügyi manőverek után egy System Investments Corporation nevű panamai cég tulajdonába került.

Szász András Budapesten a Ferencváros skót befektetőjét, Kevin McCabe-et képviseli az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. vezető tisztségviselőjeként, és az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. felügyelőbizottsági tagjaként. Mindkét Esplanade-cégben cégjegyzésre jogosult vezető tisztségviselő a bécsi illetőségű Alexander Gerstl.

Alexander Gerstlnek az Esplanade Kft.-ken kívül számos céghez volt vagy van köze Magyarországon. Felügyelőbizottsági tag volt a Szász-féle Nádor'95 Rt.-ben, amelynek működése botrányba fulladt a titkosszolgálati berendezések az orosz államadósság terhére történő behozatalával. Szintén felügyelőbizottsági tag volt abban a Dovinvest Kft-ben, amely a Rózsakert bevásárlóközpontot építette, és amelyet egy időben az a bécsi BCL Trading GmBH tulajdonolt, amelynek tulajdonosa a Magyarországon a Postabank-Nádor-ügy kapcsán elhíresült Barak Alon.

Untitled-2 copy

Ötvenezer tonna acél

A Princz Gábor által vezetett Postabank 1998. májusában 12,12 millió dollár összegben meghitelezte a Nádor'95 és a BCL Trading acélügyletét. A garancia alapjául ötvenezer tonna acélról tanúskodó raktárjegyek szóltak, a pénzintézet vezetőinek nem tűnt fel, hogy ekkora mennyiségű fém szállításához több ezer vasúti kocsira lett volna szükség. A garanciát biztosító akkreditíveket a BCL külföldi bankoknak adta el, amelyeknek a Postabank új vezetése később nem fizetett, mert úgy ítélte meg, hogy a Nádor és a BCL hamis raktárjegyekkel igazolta az áru meglétét. A nyomozás során kiderült az is, hogy a BCL éppen akkora összeggel szándékozott tőkét emelni a Princz-féle Postabankban, amennyit a raktárjegyeken keresett.

Alexander Gerstl a magyar cégnyilvántartás adatai szerint jelenleg is cégjegyzésre jogosult vezető tisztségviselő a Market-Immo Kft.-ben, az Immo-Agora Kft.-ben, és a Tandem-Investment Kft.-ben. Ezekben a cégekben kézbesítési megbízottja a Csiha Judit és Társai ügyvédi iroda, Csiha Judit MSZP-képviselő, volt miniszter ügyvédi irodája.

Fejlesztették a nemzetközi kapcsolatokat

Szász Andrástól szerettük volna megtudni, hogy üzlettársa azonos személy-e a londoni bejegyzésű, 5 ezer fontos törzstőkével, 2007-ben alapított, egy brit Virgin-szigeteki offshore cég által tulajdonolt Jadran Investments Limited nevében eljáró Alexander Gerstl-lel, ám erre azt a választ kaptuk, hogy "nincs tudomásunk a Jadran Investments nevű cégről, illetve az annak képviseletében eljáró személyekről, így kérdésére nem tudunk válaszolni". A bécsi illetőségű Gerstl úrhoz ismételt kérésre sem kaptunk elérhetőséget az Esplanade Kft.-től.

Kocsis István vezérigazgató regnálása idején Szász András megbízási szerződéssel, külső tanácsadóként működött közre az MVM munkájában, feladata "a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése" volt. Ez a megbízása a vezérigazgatóváltást követően, 2008. június 30-án szűnt meg.

Molnár László, aki az MVM - Kárpát Energo - Power Investments - System Investments ügylet idején az MVM gazdasági vezérigazgató-helyetteseként és a Kárpát Energo igazgatóságának elnökeként tevékenykedett, jelenleg a BKV gazdasági főtanácsadójaként dolgozik. A vezérigazgató közvetlen munkatársaként az ő feladata például a BKV holdinggá történő átszervezése is.

Az a tény, hogy az MVM-nél zajló belső vizsgálat elvileg titkos főbb megállapításait névtelen forrásból egyszerre több sajtóorgánum is megkapta, arra utal, hogy valakik rá akarják húzni a vizes lepedőt Kocsisra. A Népszabadság úgy tudja, hogy büntetőfeljelentésekre is sor kerülhet az MVM-nél zajló belső vizsgálat lezárulta után.

Már átadnák a szállodát

Az MVM az üggyel kapcsolatos érdeklődésünkre azt közölte, hogy a társaság 2008. júniusától kinevezett vezetése azt követően, hogy tudomást szerzett az ügyletről, számos lépést tett annak érdekében, hogy a kárt enyhítse, illetve a cég érdekeit érvényesítse. Az új cégvezetés valamennyi rendelkezésére álló jogi eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy a korábban átutalt összeghez hozzájusson és a céget ért kárt a lehető legkisebbre szorítsa. Ebben a társaság neves nemzetközi ügyvédi irodák, és a horvát helyi hatóság támogatását is igénybe veszi.

Miután az MVM többszöri ismételt próbálkozás ellenére sem tudta birtokba venni az ingatlant, mert a tulajdonos azt nem adta át, az MVM vezetése további lépések megtételére kényszerült. Miután lejárt a visszafizetés határideje, a társaság intézkedett a követelés behajtásáról, illetve jelzálogjogból történő kielégítéséről. A fizetési felszólítások eredményeként 2009. március 11-én egyezségi ajánlat érkezett a Jadran Investments Limitedtől a NIKER d.o.o.-hoz, melyben a kölcsönösszeg ellenében felajánlották a Hotel Bili Kamen tehermentes tulajdonjogának átengedését. Az MVM jelenleg vizsgálja az egyezségi ajánlatot.

A cikket itt lehet kommentálni

Kronológia

2007. március A Jadran Investments Limited alapítása

2007. november A NIKER szerződik a Jadrannal

2008. január Az MVM 4,3 millió eurót utal a NIKER-nek

2008. január A NIKER 3,5 millió eurót utal a Jadrannak

2008. március-május Vezetőváltás az MVM élén

2008. július A NIKER és a Jadran szerződést bont

2008. augusztus A NIKER jelzálogot alapít a Jadran tartozására

2009. január A Jadran fizetési kötelezettsége törlesztés nélkül lejár

2009. március A Jadran a szállodát ajánlja törlesztés helyett