Költő Magdolnáé lehet a Malév többsége

2009.03.18. 07:26
A légitársaság kapott újabb 1,5 milliárdot az államtól. A szerdai, többször elhalasztott közgyűlése azonban ismét eredménytelen lehet, bár a tulajdonosi szerkezetben lehet formális változás.

Meglehet, hogy szerdán ismét megoldás nélkül állnak fel a Malév - többször elhalasztott - rendkívüli közgyűlésének résztvevői. Bár másfél hete még úgy tűnt, végre közös nevezőre jutott az orosz és magyar kormány a légitársaság jövőjéről, a pénzügyi részletekben állítólag továbbra sincs teljes nézetazonosság a két fél között.

A magyar kormány ugyanis nem akar további pénzeket pumpálni a cégbe, ezt a feladatot a Malévot tulajdonló AirBridge 49 százalékos Abramovics-pakettjét átvevő orosz állami Vnyesekonombankra hagyná.

A légitársaság súlyos anyagi helyzetén csak részben segített a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, amely e hónap elején további 1,5 milliárd forintot utalt a cégnek a Ground Handling Földi Kiszolgáló Zrt. vételárrészleteként.

A mai közgyűlés egyik napirendi pontja a tulajdonosi struktúra változása lesz. A Napi információi szerint úgy tartanák többségi magyar tulajdonban a légitársaságot, hogy Kiss Kálmán üzletrészét a másik hazai tulajdonos, Költő Magdolna szerezné meg. Megkeresésünkre ezt Költő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.