Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A szakszervezetek utcára vonulnak

2009.03.20. 15:12 Módosítva: 2009-03-20 15:21:01
Négy szakszervezeti tömörülés demonstrációt tart április 4-én, amennyiben a kormány továbbra sem veszi figyelembe érveiket az adócsomag kidolgozása során - jelentették be a szakszervezetek vezetői a Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésének szünetében.

A demonstrációhoz az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csatlakozik. A tiltakozás tehát szélesebb körű lesz, mint amire eddig számítani lehetett, ma reggel ugyanis csak az MSZOSZ jelezte, hogy készen állnak sztrájkolni a kormányzati adócsomag miatt.

Tűrhetetlen, amire a kormány készül - fogalmazott Borsik János, az Autonómok vezetője, hozzátéve, hogy a tüntetés és a tárgyalások nem zárják ki egymást. Hernádvölgyi Andrea, az MSZOSZ alelnöke az MTI-nek elmondta: a demonstrációt a budapesti Kossuth térre tervezik, és legalább 10-15 ezer ember részvételére számítanak.

De nemcsak a sztrájkot hirdető munkavállalói oldalnak vannak gondjaik a kormány adócsomagjával. A OÉT mai ülésén a munkavállalói oldal mellett a munkáltatói oldal is markánsan elutasította a kormány adócsomagját. Horváth Lajos, a LIGA Szakszervezetek ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a kormány adócsomagja jövedelemátcsoportosítást jelent a munkavállalóktól a munkaadók, valamint az alacsony jövedelműektől a magas jövedelműek felé. Horváth Gábor, a munkáltatói oldal szóvivője pedig csalódottságának adott hangot, mivel úgy vélte, a munkaadói oldal javaslataiból a kormány adócsomagjában egyetlen elemet sem találni.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára reakciójában a kormány korlátozott mozgásterét hangsúlyozta. Mint mondta, a csomagot úgy kellett kidolgozni, hogy a költségvetési hiány mértéke tartósan 3 százalék alatt maradjon.

Az adócsomagról lapunk többször beszámolt. Neves közgazdászok maszatolásnak tartják még annak eredeti, azóta felpuhult változatát is, amely nem viszi ki az országot az egyre mélyülő gödörből, és nem kezeli a fenntarthatatlan adósságpályát sem.