Egy év kamatcsökkentési szünet is lehet

2009.03.22. 16:57
Teljesen kikerült a márciusra szóló citybeli előrejelzésekből a magyar jegybank kamatcsökkentése, sőt egyes elemzői vélemények szerint egy éves távlatban sem valószínű az MNB enyhítési kurzusának folytatódása.

Ez utóbbi előrejelzést a Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege adta. A GS elemzői szerint a Monetáris Tanács hétfői ülésén marad a jelenlegi, 9,50 százalékos szinten az MNB alapkamata. A ház szerint a kamatcsökkentési folyamat már februárban leállt a forint volatilitása miatt, annak ellenére is, hogy mélyül a reálgazdasági recesszió.

Ráadásul (a vártnál kisebb mértékben csökkenő) februári infláció is annak bizonyosságául szolgált, hogy a gyengébb valuta erőteljes inflációs tényezővé kezd válni, ellensúlyozva a nyersanyagok világpiaci áresésének hatását, áll a Goldman Sachs londoni prognózisában. A cég közölte, hogy felülvizsgálta a magyar pénzügypolitikára adott előrejelzését, és most már nem vár kamatmódosítást tizenkét havi távlatban sem. A GS elemzői hozzátették: újabb jelentős forinteladási nyomás esetén az MNB kamatemelésre is kényszerülhet, "ha már minden más pénzügypolitikai eszközéből kifogyott".

A ház ugyanakkor egy külön elemzésében a közép-kelet-európai valuták szempontjából kedvezőnek nevezte a pénteki EU-csúcson született döntést az euróövezeten kívüli uniós tagországok középtávú fizetésimérleg-problémáinak kezelésére szolgáló keret megkétszerezéséről. Az uniós állam- és kormányfők Brüsszelben megállapodtak arról, hogy a keretből folyósítható teljes hitelösszeg felső határát az eddigi 25 milliárd euróról 50 milliárd euróra növelik.

A GS londoni elemzői szerint minél nagyobb mértékű a rendelkezésre bocsátott többoldalú támogatás, annál kisebb további árfolyam-kiigazításra lehet szükség a közép-európai valutákban. A Goldman Sachs már egy korábbi londoni elemzésében közölte: a cég stratégiai csoportja most már nem javasolja a befektetőknek a rövid pozíciók felvételét a magyar, a lengyel és a cseh valutában a jelenleginél számottevően gyengébb árfolyamokra, mivel e pozíciók kockázat-hozam profilja "már nem vonzó".

Mindazonáltal más nagy londoni házak is a magyar kamatcsökkentési kurzus hosszabb szünetére számítanak. A JP Morgan londoni befektetési részlegének részletes előrejelzésében szintén az szerepel, hogy az utóbbi időben végbement forintgyengülés átszűrődő hatása már egyértelmű volt a februári inflációs adatokban, és a jelenség várhatóan a továbbiakban is lassítani fogja a magyarországi dezinflációt.

A ház emiatt - és a tervbe vett áfa-emelést is figyelembe véve - egy teljes százalékponttal 3,2 százalékra emelte a 2009 végi, éves összevetésű magyarországi inflációra adott prognózisát. A JP Morgan londoni elemzői szerint a tartós forintgyengeség kilátása és az inflációs átszűrődési jelek miatt a harmadik negyedév végéig nem várható kamatcsökkentés. A cég egy százalékponttal 8,50 százalékra növelte az idei év végi MNB-kamatszintre adott előrejelzését, vagyis arra számít, hogy az idén csak egy százalékponttal csökken tovább a magyar jegybank alapkamata.

Ez a ház is a lehetőségek közé sorolja a magyarországi kamatemelést arra az esetre, ha tovább gyengülne a forint, a JP Morgan londoni elemzői hozzátették azonban, hogy a monetáris szigorítás nem a cég központi forgatókönyve.