Emelkedhetnek az árak a kutakon

2009.03.22. 18:06
Egy hét alatt forintban mérve péntek délutánig 2 százalékkal emelkedett a benzin tőzsdei ára, miközben a gázolaj piacán 7 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A Portfolio.hu szerint ez az elmúlt hét csökkentése után most könnyen üzemanyagár-emelést hozhat.

A múlt heti záró értékéhez képest péntek délutánig 8 százalékkal növekedett dollárban mérve a benzin ára, a gázolajé pedig 11 százalékot menetelt felfelé.

A forint azonban a sorozatos történelmi mélypontok után jelentősen erősödött mind az euróval, mind a dollárral szemben (a múlt pénteki 232 helyett tegnap délután 220 körül járt a jegyzés), ezért hazai fizetőeszközben mérve a benzin esetében 2 százalékos áremelkedés figyelhető meg a tőzsdei árakban, a gázolaj ára pedig csaknem 8 százalékot emelkedett.

Az elmúlt fél év hektikus ármozgásai közepette a Mol árdöntései kevésbé kiszámíthatóak, mint korábban, így pontosan szinte lehetetlen előre jelezni, hogy mekkora lehet a hazai árváltozás hétfőn. A Portfolio.hu azonban úgy véli, hogy a tőzsdei kurzus mozgásának tükrében a gázolaj árát szinte biztosan megemeli majd a Mol szerdától, miközben a benzin esetében sem zárható ki egy kicsi (1-3 forintos) emelés.