16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29. ÉLŐ
Irán 0
Egyesült Államok 0

Londoni elemzők: Nem baj, hogy Gyurcsány ment

2009.03.23. 11:30 Módosítva: 2009.03.23. 11:38
Általánosságban igaz, hogy először program kell, és utána meg kell állapodni abban a személyben, aki a programot végigviszi, most azonban Magyarország esetében ennek a fordítottja érvényes, vagyis "a személy lesz maga a program", fogalmaznak a 4cast londoni elemzői. Átmeneti zajongás lehet addig a piacon, de ha jó miniszterelnök-jelölt lesz, megnyugvás jön.

Londoni elemzők szerint piaci szempontból nem kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc távozási szándékának bejelentése, de sok idő nincs az érdemi reformintézkedések kidolgozására. A 4cast, a feltörekvő európai fejleményekről is rendszeresen helyzetértékeléseket közlő londoni gazdaságelemző és előrejelző ház hétfői elemzése szerint mivel "több mint egyértelmű" volt, hogy a Gyurcsány-kormány nem tudja kezelni a függőben lévő költségvetés-szerkezeti kérdéseket, a kormányfő félreállási szándékának bejelentése "egyáltalán nem negatív fejlemény".

A cég prognózisa szerint "kezdetben várható valamelyes piaci zajongás", utána azonban a piacokra valószínűleg a kivárás lesz jellemző. A 4cast londoni elemzői szerint bármely pozitív irányú lépés jelentősen csökkentheti a komoly - például 350-ig, vagy tovább elszaladó - forintgyengülés esélyeit. Egy hiteles személyiség a miniszterelnöki poszton és egy hiteles reformprogram önmagában még nem fogja azonnal 280-ig levinni az euró forintárfolyamát, de megteremtheti az alapját a későbbi kilábalásnak. A cég szerint az első szükséges lépés a költségvetési kiadások azonnali csökkentése, hogy mérsékelni lehessen a közszféra finanszírozási igényeit.

Technikai értelemben ez ugyan nem "száz százalékos szükségszerűség", mivel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével összeállított pénzügyi csomag egy-két évig kellő védelmet nyújt nagyarányú költségvetési lefaragások nélkül is. Mindazonáltal "bölcs dolog lenne" legalább valamelyes kiadáscsökkentés, hogy minimálisra lehessen szorítani az IMF-csomag felhasználását. Így a GDP-arányos devizaadósság sem növekedne nagyon, és elejét lehetne venni a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítésének, áll a 4cast hétfői elemzésében.

A magyar adósbesorolásra jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő - Fitch Ratings, Standard & Poor's, Moody's Investors Service - osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben. A 4cast szerint egy 300-500 milliárd forintos (GDP-arányosan 1-2 százalékos) azonnali költségvetési megtakarítást "nem lenne nagy ügy összehozni", és ez is jelentősen növelné az új kormány programjának hitelességét.

A fő kérdés azonban nem a rövid távú megtakarítási csomag, hanem a hiteles reformprogram, amelynek révén a krónikus hiányokkal küszködő költségvetés többletbe fordulhatna. Ideális lenne, ha a Magyar Nemzeti Bank részt venne e program kidolgozásában, vagy legalábbis erőteljes támogatást nyújtana hozzá, ahogy az a Bokros-Surányi-féle 1995-ös stabilizáló csomag esetében is történt, áll a 4cast hétfői londoni elemzésében. A cég szerint mindezek megvalósításához - tekintettel a 2010-es választások közeledtére - rendkívül kevés az idő. "Hősies erőfeszítés és összehangolás" kell ahhoz, hogy időben össze lehessen állítani egy programot és azt a parlamenttel is el lehessen fogadtatni.

Ez nem lehetetlen, de olyan személyt kell hozzá kiválasztani, akinek megvan a parlamenti támogatáshoz szükséges intellektuális képessége és tekintélye. Általánosságban igaz, hogy először program kell, és utána meg kell állapodni abban a személyben, aki a programot végigviszi, most azonban Magyarország esetében ennek a fordítottja érvényes, vagyis "a személy lesz maga a program", fogalmaznak a 4cast londoni elemzői. A cég nem bocsátkozik találgatásokba a következő miniszterelnök kilétéről, de megállapítja, hogy "példátlan helyzet állt elő, amely példátlan és váratlan megoldást is eredményezhet".  • Tippek
  • Bankszámla