2,5 milliárdból biogázüzem lesz Várdán

2009.03.24. 05:39
Több mint 2,5 milliárd forintos zöldmezős beruházással biogázüzemet épít a Somogy megyei Várdán a holland Kurstjens B. V.

A település polgármestere, Varga András elmondta: a programot a Kurstjen még 1997-ben létrehozott magyar cége, a kaposvári székhelyű Bio-E Kft. valósítja meg. A Kurstjen az elmúlt évek során tucatnyi hasonló üzemet épített Hollandiában, illetve a Benelux államokban. A holland cég a beruházást teljes egészében saját erőből valósítja meg.

A biogázüzem nemcsak a térség mezőgazdasági hulladékát hasznosítja majd, hanem a tervek szerint részt vállal a közeli Kaposvár szerveshulladék-megsemmisítési programjából is. Az erőmű építéséhez immár az összes szakhatósági engedély rendelkezésére áll, sőt a földmunkákkal a többhektáros terület előkészítése is elkezdődött. A létesítmény egy speciális zárt technológiát alkalmazva, saját víztisztító rendszerrel úgy működik majd, hogy még a keletkező hulladék is értékesíthető legyen.

A biogázüzemhez egy holland kertészet is kapcsolódik, amely a hazai piacra és exportra termel virágot, illetve különböző dísznövényeket. A próbaüzem várhatóan már az év végén elkezdődik, a kertészet pedig jövőre lesz kész - tette hozzá a polgármester.