Bokrosnál nincs jobb választás

2009.03.24. 16:05
Bokros, Surányi, Simor - ők hárman lennének a piac által leginkább elfogadott miniszterelnök-jelöltek. A Portfolio.hu széles körű felméréséből az is kiderül, hogy bár a többség szerint az előrehozott választás lenne az ideális megoldás, a biztos győztesnek látszó Orbán Viktort meglehetősen gyanakodva méregeti a piac.

A Portfolio.hu felmérésében 33 közgazdász vett részt, piaci és makroelemzők, portfóliómenedzserek, vagyonkezelők egyaránt voltak a csoportban. A jelöltekről három szempont alapján kértünk értékelést, a válaszok hétfőn érkeztek.


Hitelesség

0324e1.gif

A legfontosabb szempontnak a hitelességet tartjuk, hiszen a miniszterelnök személyes reputációja képes lehet javítani a gazdaságpolitika renoméján. Ennek közvetlen hatásai lehetnek, egy olyan személy, akinek elkötelezettsége a konszolidáció iránt megkérdőjelezhetetlen, gyorsabban nyeri el a piac bizalmát, és ez akár a kockázati felárakban is tükröződhet. Talán nem meglepő, hogy Bokros Lajos végzett az élen, nyomában két jegybankelnök, Simor András és Surányi György. Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktort mennyire nem tartja hitelesnek a piac. Ennek fényében megkérdőjelezhető a nem túl ismert gazdaságpolitikai program azon sarokköve, mely szerint a hiteltelen kormány távozásával azonnal vissza lehet vágni a kamatokat. Úgy tűnik, ehhez előbb teljesíteni kell - dolgozni a hitelességen.

Szakértelem

0324e2.gif

Néha az elmúlt években is előfordult, hogy nem a bátorság hiányzott, hanem a megvalósítás volt gyenge. Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy feltétlenül a miniszterelnöknek kell-e szakértőnek lenni, egy válságkezelési feladatokat kapó kormányban bizonyára nem hátrány a felkészültség. A globális krízis időszakában persze nem meglepő, hogy a válságkezelő Bokros Lajos szakértelmében bíznak leginkább a piacok. Szemmel láthatóan igen nagy a korreláció aközött, hogy kit tart a piac hitelesnek, illetve jó szakértőnek. Ennek egyetlen vesztese Glatz Ferenc, aki történészként nyilván nem a napi gazdaságpolitikai képességeit csillogtatta eddig. Annak, hogy a Fidesznek nincs nyilvános programja, látszik a hatása: Orbánnak nagyon gyenge osztályzatokat adtak a piaci szereplők. Stabilan jól szerepel a felmérés ezen dimenziójában is Surányi és Simor.

Politikai támogatottság

0324e3.gif

Önmagában ezt a tulajdonságot nehéz értelmezni, hiszen az is kérdés, hogy a kormányt adó pártok pontosan mire adnak támogatást. Ha autonóm, politikai helyett szakértői szempontokat előtérbe helyező kormányzásra kap mandátumot a miniszterelnök, akkor a támogatottság kedvező eredményre vezethet. A piac azonban nem igazán bízik ebben. "Az MSZP olyan jelöltet keres, aki a puha IMF-programot megcsinálja: ezzel túléljük a válságot és lehet majd reklámozni a válságkezelés sikerét. De a szocialisták nem akarnak olyat, aki valóban reformálna mert az már a törzsbázist érintené. Tehát olyan kell aki az arcát adja és szeretik a piacok, hogy így vegyék meg a választásig szóló időt." - hangzik egy karcos vélemény, ami már relativizálja a politikai támogatottság abszolút értékét. Talán ez járhatott a fejében az elemzőknek, amikor Bokros Lajos radikális programjának támogatottságát az utolsó helyre tették. Akár így, akár úgy, politikai támogatottság nélkül egyik jelölt sem érhet el sikereket, tehát ez a tulajdonság szükséges, de nem elégséges feltétele az új kormány sikerességének. Itt érthetően Orbán Viktor végzett az élen, akinek társadalmi támogatottsága mellett a pártbeli pozíciója is erős. Természetesen Orbán kedvező pozíciója egy előrehozott választás forgatókönyve mellett értelmezhető. Amennyiben a most valószínűbbnek tűnő kimenet (konstruktív bizalmatlansági indítvány utáni új MSZP-kormányalakítás) jön be, akkor Surányi Györgyöt látja leginkább támogatott jelöltnek a piac.

Érdemes a három szempontot együttesen is vizsgálni. Említettük, hogy a hitelességet a jelenlegi helyzetben nagyon fontosnak tartjuk, ezért a "hiteles szakértő" és a "hiteles politikus" térben is bemutatjuk a jelölteket. Előbbiben látható a szoros összefüggés a két tulajdonság között.

0324e4.gif

A politika sajátos hazai viszonyait jelzi, hogy a hitelesség és a támogatottság között látványos ellentmondás van.


Ha a három szempontot összevontan vizsgáljuk, Bokros Lajos előnye csaknem eltűnik: a mostanában leginkább emlegetett Surányi György és Simor andrás összpontszáma alig marad el tőle. Orbán javít ugyan a politikai támogatottságával, de így is a mezőny második felében végzett.

0324e5.gif


Ezek után akár meglepő is lehetne, hogy a piac mégis az előrehozott választásokban bízik, aminek győztese bizonyosan a Fidesz, és vele a piac által egyelőre nem túl sokra taksált Orbán Viktor lenne. Igaz, múlt heti felmérésünkben még a piac kétharmada támogatta az előrehozott választást, mostani felmérésünkben "csak" 60 százalékos többséget kapott ez a forgatókönyv.

Emögött nyilván az húzódik meg, hogy akármilyen hiteles szakértőt is találnak a szocialisták, a piac nem nagyon hiszi, hogy a következő egy évben jelentős változások indulhatnak el. A "szakértői kormány" nem jogi kategória, csak kommunikációs húzás. Ugyanannak a parlamenti többségnek a felhatalmazásával lesz kénytelen működni, amelyik éveken keresztül adósította el az országot, és gátja volt az érdemi konszolidációnak.