Feljelentést tesz a Vértesi Erőmű a Kapolyi-ügy miatt

2009.03.24. 17:07
Büntetőfeljelentést tesz a Vértesi Erőmű Zrt. igazgatósága a tavalyi évben kötött áramvásárlási szerződések miatt. A 20 milliárd forint értékű szerződéseket az erőművet privatizálni szándékozó Kapolyi László "biztatására" kötötte az erőmű előző vezetősége, ám a szocialista nagyvállalkozó az év végén visszalépett az üzlettől. Az ügyletben érintett áramkereskedők az állami vállalattól követelnek kártérítést.

Amint arról korábban már beszámoltunk, áramkereskedőknél 20 milliárd forint értékben kötött le teljesítményt a Vértesi Erőmű 2008-ban a vállalatot privatizálni szándékozó Kapolyi László ígéretére, ám az üzletember tavaly december 31-én "pénzügyi ellehetetlenülésre" hivatkozva közölte, hogy nem veszi át a 2009-re megrendelt 250 megawatt áramot.

Mivel az erőmű saját kapacitásából csak 40 megawattot tudott részére lekötni, a fennmaradt 210 megawatt beszerzésére 11 áramkereskedővel szerződött. A kereskedőket becslések szerint mintegy 20 milliárd forintos kár érte emiatt, amit a Vértesi Erőműtől követelnek. A Vértesi Erőmű viszont nem szerződött Kapolyi cégével, a System Consultinggal a megrendelésről, és anyacége, az MVM elől is eltitkolta a nagyértékű ügyletet.

Feltehetően ez az eseménysor vezetett oda, hogy idén január 12-én rendkívüli közgyűlés menesztette a Vértesi Erőmű Zrt. teljes igazgatóságát. Gálos Tibor vezérigazgató helyére Szabó Pál volt enerigaügyi miniszter került, a hoppon maradt áramkereskedőkkel az MVM még egyezkedik. Kapolyi László cégénél, a System Consultingnál az MTI megkeresésére korábban azt mondták: az igazolt kár mértékéig teljesíteni kívánják kötelezettségeiket a Vértesi Erőmű felé.

Januárban megírtuk, hogy tavaly a kormány kozmetikázta a privatizáció alatt álló Vértesi Erőmű Zrt. termelési adatait, hogy az erőmű több széndioxid-kibocsátási kvótához jusson a 2008-2012-es időszakban. Az erőművet és a hozzá tartozó szénbányát a System Consulting Zrt. akarta megvásárolni, az ügyletet tavaly szeptemberben már a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta.

Az MVM-nél más "aggályos" ügyletek miatt lezajlott vizsgálatsorozatban azután kiderült, hogy közel tízmilliárd forint került tavaly az MVM-től egy másik Kapolyi-cég, a Kárpát Energo közbeiktatásával egy offshore hátterű vállalkozáshoz, melyet Szász András képvisel Luxemburgban. A gyanú szerint Kapolyi ebből a "megutaztatott" pénzből fizette meg az MVM-nek a Vértesi Erőmű vételárának egy részét.

A Vértesi Erőmű mai közleménye szerint miután az MVM a tavalyi év utolsó napjaiban tudomást szerzett arról, hogy az áramvásárlási szerződések jelentős anyagi hátrányt eredményezhetnek a társaság számára, célvizsgálatra kérték fel a Vértesi Erőmű felügyelőbizottságát az ügyben. A vizsgálat eredménye alapján a vállalat igazgatósága úgy határozott, hogy büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen, illetve hanyag kezelés alapos gyanúja miatt.

MVM-milliárdok offshore cégeknek

Az Index értesülése szerint több milliárd forint "aggályos" pénzmozgást tárt fel a Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott belső vizsgálat. Több mint egymilliárd forintot költöttek egy meghiúsult horvátországi szállodabérletre, másfél milliárd forint befektetési kölcsönt kapott egy ciprusi, és közel tízmilliárd forintot egy Kajmán-szigeteki hátterű offshore társaság. Az offshore cégeket Szász András képviseli, akit Kocsis István, az MVM előző vezérigazgatója tanácsadóként foglalkoztatott. Mártha Imre, az MVM új vezérigazgatója szerint májusra tisztázódhat a veszteség mértéke.