Betehet a forintnak az előrehozott választás

2009.03.26. 08:42 Módosítva: 2009.03.26. 09:48
Akár a 310-320 forintos sávba is tolhatja a forint/euró árfolyamot egy előrehozott választás. A gyengülés azonban csak rövid távú lehet, a bizonytalanságnak szólhat. Középtávon egy szűk mozgástérrel rendelkező szakértői kormány volna rosszabb a forintnak.

Rövid távon forintgyengülést eredményezne, ha Magyarországon előrehozott választásokra kerülne sor - értettek egyet a Napi által megkérdezett devizapiaci kereskedők. Véleményük szerint ez esetben átmenetileg 310-320 forint közé emelkedhet az euró jegyzése, ám a hazai deviza esésének az MNB vélhetően e sáv felső szélénél már gátat szabna.

Abban sem volt vita, hogy amennyiben nem lesz érdemi változás, akkor az épp derűlátóbbra fordult nemzetközi hangulatban, a megugrás után hamar visszatérne a jelenlegi szintekre az eurókurzus. Amennyiben viszont a globális piacok nemrég megindult erősödése újra lejtmenetbe váltana, abból a régiós devizák sem jönnek ki jól - fogalmazott Buró Szilárd, az Equilor szakértője, aki szerint ebben az esetben 310 körül cövekelne le az euró.

Geszti Pál, az ING üzletkötője aláhúzta, az előrehozott választásoknál bizonytalanság lesz a piacokon, mert nem látszik világos program. Ez átmeneti gyengülést fog okozni. De ez a gyengülés limitált lesz, mert a jegybank ott fog állni a 315-320-as szinten. Ha a régiós piacok nem omlanak össze, akkor a forint sem fog összeomlani. A bizonytalanság mindenképp a forint erősödése ellen szól - vélte Ötvös Mihály, a Commerzbank tradere is. Szerinte viszont könnyen elképzelhető, hogy éppenséggel nem is az előrehozott választások, hanem az igen szűk mozgástérrel bíró szakértői kormány létrejötte volna kedvezőtlenebb középtávon az árfolyam szempontjából. Hangsúlyozta, alapvetően a globális befektetői hangulattól függ a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint pályája.