Ecostat: 4 százalék fölött lesz a recesszió

2009.03.26. 10:23 Módosítva: 2009.03.26. 10:37
Idén 4,1 százalékkal csökkenhet a magyar gazdaság teljesítménye az Ecostat szerint. A kormányzati gazdaságkutató a lakossági reálbérek és fogyasztás durva csökkenésével, valamint lassuló inflációval számol. A deficitcél eléréséhez az Ecostat szerint újabb 200-240 milliárdos költségvetési szigorítás kell.

A modellszámítások alapján 2009-re a hazai össztermék 4,1 százalékos visszaesése várható, 2010-re 0,1 százalékos, tehát a stagnálással egyenértékű javulással számol az Ecostat. A kormányzati gazdaságkutató szerint 2009-ben az ipari termelés erősen visszaesik, az építőipar recessziója tovább tart. A mezőgazdaság tavalyi kiugró teljesítményét várhatóan nem tudja megismételni, a szolgáltató ágazatokban a kereslethiány kevésbé érezteti a hatását.

Az Ecostat csütörtökön publikált jelentése szerint a válságos világgazdasági és politikai környezetben a hazai gazdaságot a kereslet visszaesése mellett romló a forint leértékelődése és a külső finanszírozással kapcsolatos nehézségek is sújtják, miközben keresletélénkítésre nincs kormányzati forrás. A szűkülés az infláció további csökkenését hozhatja: a fogyasztói árak a prognózis szerint 2009-ben 3,4 százalékkal, 2010-ben ennél is kisebb mértékben emelkednek.

Idén új kihívásokkal kell szembesülnie a költségvetési politikának. A gazdasági növekedés kilátásai fél év alatt több mint hat százalékponttal romlottak, a legújabb makropálya mintegy 2-2,5 százalékponttal rosszabb, mint ami az elfogadott költségvetésben szerepel, ez 200-240 milliárd forint pluszpénz előteremtését teszi szükségessé - fogalmazott az Ecostat. Az államháztartás pénzforgalmi szemléletű hiánya - önkormányzatokkal együtt - 2009-ben elérheti a 830 milliárd forintot, ami a GDP 3,2 százalékának felel meg. Az ESA szemléletű deficit ennél valamivel kisebb lehet, várhatóan a GDP 2,9 százalékát teszi ki.

A jelentés azt várja, hogy 2009-ben a lakossági reáljövedelmek 4-5 százalékkal csökkennek, ennek következték a lakossági fogyasztás 4,7 százalékkal fog visszaesni, de a közösségi fogyasztási kiadások is csökkennek mintegy 3 százalékkal. Ez tovább rontja a gazdasági növekedés kilátásait, hiszen eddig csak az export esett vissza drasztikusan, a hazai értékesítés csökkenése kisebb mértékű volt. Idén a külkereskedelem jelentős, a GDP visszaesését meghaladó mértékű csökkenése várható mind a kivitelben, mind a behozatalban. Az év egészében az export 10,8 százalékos csökkenése várható.

Az Ecostat szerint 2009-ben folytatódnak a kedvezőtlen munkaerő-piaci folyamatok, az idei foglalkoztatás-csökkenés meghaladhatja a 100 ezer főt. A visszaesést mérsékelheti, ha lehetőség lesz állami keresletélénkítésre, illetve ha elterjednek a munkaidő- és munkabér-csökkentés eszközei. Az adójavaslatok között szereplő 5 százalékos munkáltatói járulékcsökkentés kedvező hatása viszont csak hosszabb távon jelentkezik.

A munkanélküliek száma 2008 negyedik negyedévében 337 ezer fő volt, ami 8 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, de a november-januári időszakra a munkanélküliek száma 350,8 ezerre, a munkanélküliségi ráta 8,4 százalékra kúszott fel. A gazdasági válság következtében 2009 egészére átlagosan 9,5 százalék körüli munkanélküliségi rátára számítanak. A sokasodó elbocsátások és a gyenge szezon eredményeként már az első negyedévben 9 százalék közelében lehet a mutató.