Együtt számol újra a Reformszövetség és az SZDSZ

2009.03.26. 08:01 Módosítva: 2009.03.26. 13:26
A Világgazdaság értesülése szerint a Reformszövetség – az SZDSZ közreműködésével – újraszámolja jó másfél hónapja bemutatott csomagját. A megszorítások iránya nem, mértéke viszont változhat: főleg a szociális juttatásokból faragnak le, az eredeti tervek szerint 355 milliárd forintot.

Cikkünk a Reformszövetség nap közben kiadott állásfoglalásával frissült.

Súlyos megszorításokra és szigorításokra lesz szükség néhány hónapon belül többek között a nyugdíjak és a szociális ellátások területén is, ám kérdés, ki vállalja fel ezeket, írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnök lemondásával megnyílt az út a kormány által eddig elfogadottnál drasztikusabb intézkedésekre.

Gyurcsány távozása esélyt jelent mind a kormányzati háttérjavaslatok, mind a Reformszövetség által készített, valamint a szabad demokraták és az MDF által felkarolt elképzelések számára. Ezek segítségével akár 355 milliárd forintos megtakarítás is elérhető már az idén.

A Világgazdaság felidézi, hogy a kormány tavaly október óta mintegy 700-800 milliárdot igyekezett lefaragni az államháztartás kiadási oldalából, egyre tágul a lyuk a költségvetésben. Most már 400-500 milliárd forintra becsülik elemzők azt a hiányt, amit le kell faragni, egyebek mellett a családtámogatás és a 13. havi nyugdíjak visszavágásával, a költségvetési bérek befagyasztásával.

Hogy pontosan milyen intézkedésnek mekkora hatása lesz, azt még nem tudni. A VG szerint ugyanis a Reformszövetség, a megváltozott politikai könyezetben - miután reálisabbá vált az, hogy javaslatai a kormányprogram részei lehetnek - az SZDSZ-szel összefogva újraszámolja az egyes lépések költségvetési hatásait.

A Reformszövetség nap közben, a lap információira reagálva közölte:az új számítások nem az SZDSZ-szel közösen készül, a szövetség és a párt között nincs munkakapcsolat. Közölték azt is, hogy az új számítások "nem helyezik új alapokra az elkészült gazdaságpolitikai javaslatcsomagot, csupán további lehetőségeket is modellezni fognak". Azt vizsgálják, hogyan kell a meglévő javaslatokat módosítani, ha a vártnál nagyobb lesz a gazdaság visszaesése.