Felminősítették az OTP-t

2009.03.27. 13:38
A UBS után egy újabb londoni befektetési bank, az HSBC minősítette fel mai elemzésében az OTP részvényeit. Az elemzők az eddigi alulsúlyozás ajánlás helyett most már semlegesen látják a papírokat, a célár pedig 2300 forint. A Merrill Lynch ugyanakkor megerősítette "alulteljesítő" ajánlását és 1222 forintos célárfolyamát.

Az államtól kapott 1,4 milliárd eurós hitel ellenére továbbra is úgy véli a Merrill Lynch, hogy az OTP nem kellően feltőkésített a recesszióban várhatóan felmerülő súlyos rosszhitel állományhoz (NPL rátához) mérten, emellett Ukrajna esetleges államcsődjétől is taranak. Itt az OTP csoport mintegy 2,2 milliárd eurós kitettséggel rendelkezik, "egy ukrajnai sokkal szemben nem rendelkezik kellő tőkepufferrel az OTP".

Éppen ezért a befektetési bank a tegnap kiadott elemzésében megerősítette a részvényekre adott "alulteljesítő" minősítését és a korábban megfogalmazott 1222 forintos célárfolyamát is.

Az HSBC ugyanakkor az árfolyam szakadása után már nem látja annyira pesszimistán a bank helyzetét, így ma kiadott elemzésében 2300 forintos célárfolyam mellett semlegesre minősítette fel az OTP részvényeit.

Az HSBC szerint a magyar gazdaság gyengélkedése és az óriási magyar külföldi adósságállomány nagy nyomás alatt tartja a forintot, amelyet elsősorban a nyugati államok monetáris lazítása segített stabilizálni az elmúlt időszakban: csak 1 százalékot gyengült az euróhoz, viszont 3 százalékot erősödött a svájci frankhoz képest február közepe óta. A HSBC szerint mindez nem számít jelentős változásnak.

Ami viszont a nyersanyag- és energiaárakat illeti, ezek a forint jelentős erősödésének hiányában további aggodalmakra adhatnak okot Magyarországon, ez azonban az OTP eredményességét nem befolyásolja jelentősen. Nem így Oroszországban: az HSBC szerint ezek a fejlemények segíthetnek az orosz gazdaságnak, így az OTP ottani hitelportfóliója kevésbé romolhat, mint azt korábban várni lehetett.

További jó hír, hogy az államcsőd kockázatára utaló magyar CDS-spread 579 bázispontról 515 bázispontra esett egy hónap alatt. Az utóbbi napokban a miniszterelnök lemondásából fakadó politikai bizonytalanság viszont nem tesz jót a bankpapíroknak sem.

Az HSBC szerint az OTP idei nettó eredménye 120 milliárd forint lehet a bank menedzsmentje által várt 150 milliárddal szemben. Ez a várakozás 3,4 százalékos magyar GDP-visszaeséssel számol és figyelembe veszi a leánybankok országainak romló teljesítményét is.

Elsősorban az orosz piacok helyzetét érintő kedvezőbb kilátások hatására sorolta át a HSBC alulsúlyozásból semleges kategóriába sorolta az OTP részvényeit.