Kivonult az AAA Auto Magyarországról

2009.03.27. 07:30
Gyenge összteljesítményére hivatkozva átmenetileg abbahagyja tevékenységét Magyarországon az egyik legnagyobb térségi használtautó-kereskedő hálózat, az AAA Auto Group. A pesti tőzsdéről nem vonják ki részvényeiket, amelyek értéke egy év alatt hatodára esett, kapitalizációja a 4 milliárd forintot sem éri el.

A Hollandiában bejegyzett csoport március végével felfüggeszti tevékenységét Magyarországon. Ugyanakkor azt tervezi, hogy két-három éven belül visszatér a magyar autópiacra, amikor a gazdasági helyzet majd javul, közölték csütörtökön a csoportnál.

A Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában használt autókat forgalmazó vállalat korábban, tavaly júniusban már bezárta lengyelországi részlegét.

A csoport tavaly 15,6 millió eurós veszteséget könyvelt el adózás után, tavalyelőtt 4,8 millió euró volt a vesztesége, mindkettő egyszeri tételek nélkül. A piac szűkülését nem ellensúlyozta, hogy tulajdonképpen éppen ezért nőtt a nyereségesség: a bruttó eredmény rátája 9,1 százalékra javult a 2007-es 8,4 százalékról, mert a kereslet a kisebb, olcsóbb kocsik felé fordult, amelyeken nagyobb a haszonkulcs.

Negyedével estek az eladások

Egyszeri tételekkel, vagyis a tevékenység szűkítésével járó költségekkel és leírásokkal együtt a veszteség 28 millió euró volt tavaly az adózás után. A teljes bevétel tavaly 22,5 százalékkal 364,3 millió euróra csökkent. Tavaly 60 557 autót adtak el a térségben, tavalyelőtt 79 871-et, közölték szintén csütörtökön.

Erre az évre nem adtak számszerű előrejelzést a beszámolóban. Azt írták csupán, hogy a mostani első negyedévben megélénkült az értékesítés, de az egész év nehezebb lehet, mint a tavalyi.

A konkurens kereskedők szerint a magyarországi használtautó-piac tisztulását szolgálja, hogy az AAA Auto szünetelteti tevékenységét.
Horváth Zoltán, a Porsche Hungaria használtautó-üzletágának, a Weltautónak a vezetője az MTI-nek elmondta: a piac idegenkedve szemlélte, amikor az AAA Auto másfél évvel ezelőtt, addig idegen értékesítési szokásokkal, szabályokat felrúgva betört a magyar piacra. Megjegyezte: tartani kell attól, hogy most a vevőknek nem lesz kihez fordulniuk megvásárolt autóik garanciális-műszaki problémáival.

A Weltauto mintegy 3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a magyarországi, tavaly még 550 ezres használtautó-piacon, míg a garanciával eladott használt autók eladásában 30-40 százalékos piaci hányaddal van jelen. Horváth Zoltán abban bízik, hogy a piaci szereplő távozása a garanciával értékesített használt autók felé fordítja a vásárlók figyelmét.

Marad a tőzsdén

Az AAA Auto ugyanakkor nem hagya el a Budapesti Értéktőzsdét. A cégnek 67,7 millió darab, 0,1 euró névértékű papírját vezették be a pesti börzére 2007 szeptemberében.

A részvényekkel az elmúlt egy évben 49 és 296 forint között kereskedtek. Az utolsó záróáruk 56 forint volt, árfolyamuk 54 és 58 forint között változott. A cég kapitalizációja a pesti tőzsdén 3,79 milliárd forint.