Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Horvátok mentik meg a magyar autókereskedőket

2009.03.28. 10:10 Módosítva: 2009-03-29 10:17:17
Már nemcsak kolbászért, hanem autóért is érdemes Magyarországra utazniuk a horvátoknak - fogalmazott címében egy horvát hetilap. A Globus szerint a magyar szalonokban 20 százalékkal olcsóbban is lehet vásárolni, mint a horvát autókereskedőknél.

A hetilap konkrét összehasonlításokat tett több autótípus árával, és megállapítása szerint a magyar árakból visszaigényelt áfa, majd Horvátországban a forgalmi adó és vám kifizetése után összességében is jobban megéri a horvátoknak Magyarországon új autót venni. Több nagykanizsai autókereskedés ajánlatát is egybevetették a horvát árakkal, volt olyan típus, amelynél 13, de akadt autó, amelynél 23 százalékkal olcsóbban jött ki a magyarországi vásárlás.

A legszembetűnőbb példaként hozták a Fiat Grande Puntot, amelyért egy horvát autókereskedőnél közel 17 ezer eurónak megfelelő kunát kell letenni. A magyar autószalonból hazavitt jármű után összesen mintegy 13 ezer eurót kell fizetni.

A hetilapnál úgy kalkuláltak, hogy visszaigényelhető a 20 százalékos magyar forgalmi adó, a nettó ár után pedig Horvátországban 22 százalékos áfát és 8 százalékos vámot kell fizetni. Így - még a hazaszállítással együtt is - csaknem 4 ezer euróval kevesebbe kerül a magyarországi autóvásárlás