A kormányválság nem hatott a részvénypiacra

2009.03.29. 10:54
Nem reagált a héten a részvénypiac a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előző szombaton bejelentett távozása miatt kialakult kormányválságra. Elsősorban a globálisan kedvező piaci hangulat miatt a BUX emelkedett, és a forint sem reagált érdemben az eseményekre.

Nem befolyásolta a kormányválság a Budapesti Értéktőzsdet (BÉT) az elmúlt héten. A BÉT részvényindexe, a BUX annak ellenére jelentős pluszban zárt, hogy az előző hétvégén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette távozását, és új kormány megalakítását javasolta. A belpolitikában a hét gyakorlatilag az új kormányfő keresésével telt, de a piac egyelőre kivárt, a forint sem reagált az eseményekre.

A BÉT részvényindexe, a BUX egy hét alatt 459 ponttal, 4,28 százalékkal emelkedett, 11.178 ponton zárt pénteken. Az emelkedés a globálisan kedvező piaci hangulattal magyarázható.

Kedvező nemzetközi hangulat

A nemzetközi piacokon szinte egész héten kedvező volt a hangulat, ami a régiós tőzsdéket és a BÉT-et is érintette. A hét utolsó kereskedési napján a befektetők profitot realizáltak, de az egész heti emelkedés az eladások ellenére is számottevő volt.

A hét elején megalapozta a jó hangulatot, hogy az Egyesült Államokban ismertették a kormány elképzelését a bankok rossz hiteleinek magántőke bevonásával tervezett kivásárlására. A hír elsősorban a bankpapíroknak kedvezett, amelyek egész héten jó szerepeltek. Kisebb-nagyobb megtorpanások azért voltak hét közben a részvénypiacokon, hiszen az Egyesült Államokban, és Európában megjelent makrogazdasági mutatók továbbra is a recesszióról tanúskodtak.

Kölcsön az OTP-nek és az FHB-nak

Itthon bejelentették, hogy a magyar állam az OTP Banknak több mint 400 milliárd forint, az FHB Jelzálogbanknak mintegy 120 milliárd forint összegű kölcsönt nyújt piaci feltételekkel, a vállalati és a lakossági hitelezés bővítése érdekében. A kölcsönt az IMF-től illetve az Európai Uniótól származó 20 milliárd eurós forrásból biztosítja az állam. Szintén az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy a 2008. október 9-i, OTP-papírok elleni spekuláció mögött Soros György alapja, a Soros Fund Management LLC állt.

A vezető papírok az elmúlt héten erősödtek az enyhén gyengülő Richter kivételével. Az OTP 12,05 százalékkal drágult, 2.083 forinton zárt pénteken. A Mol részvények ára 5,74 százalékkal 9.940 forintra emelkedett. A Magyar Telekom 2,13 százalékkal 528 forintra erősödött. A Richter 0,74 százalékkal gyengült, 26.200 forinton zárta a hetet. A kis és közepes papírok indexe, a BUMIX egy hét alatt 49 ponttal, 3,81 százalékkal 1.332 pontra emelkedett.

A heti részvénypiaci forgalom 95,2 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 81 milliárd forint értékben születtek üzletek. A forgalom 70 százalékát az OTP papírok adásvétele adta, a Mol 12 százalékkal, a Magyar Telekom 9,5 százalékkal, a Richter 7 százalékkal részesedett az összforgalomból.