Mindent egyre reménytelenebbnek látunk

2009.03.30. 07:13 Módosítva: 2009.03.30. 07:33
Sem az üzleti szféra, sem a lakosság nem volt még soha olyan pesszimista, mint 2009 márciusában. A GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke az 1996 óta folyó felmérések újabb történelmi mélypontjára, mínusz 46,1 pontra esett a februári mínusz 43 pontról - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

Az üzleti bizalmi index mínusz 34 pontról mínusz 37,7 pontra, míg a fogyasztói bizalmi mutató értéke mínusz 68,5 pontról mínusz 70 pontra csökkent.

A vállalkozások minden ágazatban pesszimistábbak lettek. Az iparban főleg a rendelésállomány megítélése romlott, de kedvezőtlenebb lett az elmúlt és következő negyedév termeléséről alkotott vélemény is, miközben a készletek és a foglalkoztatás minősítése nem változott. Az idei beruházási szándékok a fejlesztések visszaesését valószínűsítik.

Az építőiparban az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése márciusban nem romlott tovább. A rendelésállományok megítélése és a foglalkoztatási szándék azonban kedvezőtlenebb lett.
A kereskedelmi bizalmi index értéke a 2009 januárjában mért enyhe javulást követően februárban és márciusban tovább romlott, bár a közeljövőben várható rendelések megítélése nem változott. Számottevően romlott viszont az eladási pozíció megítélése. A készletállomány - a november óta tartó számottevő visszaesést követően - márciusban már enyhe növekedést mutatott.
A szolgáltatói szférában a közeljövőben várható forgalom megítélése jelentősen romlott, enyhén csökkent a foglalkoztatási szándék, miközben a várható üzletmenet megítélése nem változott.
Az iparban az eladási árak kis mértékű csökkenését várják a következő három hónapban, jelentős iparágankénti szóródás mellett. Az építőipari és szolgáltató cégek között az árcsökkenésre számítók továbbra is többségben vannak az áremelésre készülőkkel szemben. A kereskedelmi vállalatok körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés november és január között csökkent, februárban stagnált, márciusban viszont már enyhe növekedést jelzett. A fogyasztók inflációs várakozása az év eleje óta lassan, de folyamatosan erősödik. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a szolgáltatói szférában kissé javult, az építőiparban és a kereskedelemben tovább romlott, s pesszimistábbak lettek a fogyasztók is.

A GKI fogyasztói bizalmi index értékét a 2008 októberében tapasztalt hirtelen zuhanás óta folyamatos visszaesés jellemzi. Márciusban a legnagyobb visszaesés a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó 12 havi várakozásaiban volt tapasztalható, de romlott a rövid távú megtakarítási képesség megítélése is. Tovább erősödött a munkanélküliségtől való félelem. Nem változott a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése, egy éven belüli lehetőségének megítélése azonban romlott.