Kapolyi cégét perli a Vértesi Erőmű

2009.03.30. 17:56
A System Consulting Zrt. 250 megawatt elektromos áram szállítására kötött megállapodást az erőművel, majd 2008. december 30-án bejelentették, hogy elállnak a szerződéstől. A 12 milliárd forintos összeget a Vértesi Erőműtől követelik a károsult áramkereskedők.

A Vértesi Erőmű kártérítés iránti keresetet nyújt be Kapolyi László cége, a System Consulting Zrt. ellen, miután a System az erőmű egy hónapja kelt felszólítása ellenére az általa okozott igen jelentős mértékű kárt nem fizette meg, közölte az MTI-vel hétfőn a Vértesi Erőmű.

Az erőművel szemben 12 milliárd forintos kárigényt jelentettek be a kereskedők, miután Kapolyi cége elállt az áramvásárlástól, tudta meg az MTI két, az ügyet jól ismerő, megbízható forrásból.

A Kapolyi Lászlóhoz kötődő System Consulting Zrt. 250 megawatt elektromos áram szállítására kötött megállapodást az erőművel, majd 2008. december 30-án írásban bejelentette, hogy "gazdasági ellehetetlenülés" miatt eláll a szerződéstől. A 12 milliárd forintos összeget a károsult áramkereskedők követelik a Vértesi Erőműtől.

A System Consultingnál az MTI megkeresésére korábban közölték: "az igazolt kár mértékéig teljesíteni kívánják kötelezettségeiket a VÉRT felé".

Az erőmű tavaly Gálos Tibor, akkori vezérigazgató vezetésével 11 áramkereskedővel kötött szerződést villamos energia megvételére. A tulajdonos MVM tájékoztatása nélküli kötelezettségvállalás Kapolyi László biztatására jött létre, aki az erőművet is meg akarta vásárolni. A lekötött energiát Kapolyi cégének adták volna tovább.

A Magyar Villamos Művek január elején azonnali hatállyal menesztette Gálost, valamint a teljes igazgatóságot és kinevezte elnök-vezérigazgatónak Szabó Pál korábbi közlekedési és energiaügyi minisztert, aki nemzetközi jogászok bevonásával kezdett a helyzet rendezéséhez.

Az erőmű március 24-én bejelentette, hogy ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tesz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, mert felmerül azoknak a büntetőjogi felelőssége, akik 2008 végén az erőműnek jelentős kárt okozó áramvásárlási szerződéseket kötöttek.

A Vértesi Erőmű jegyzett tőkéje 10 milliárd forint, a társaság 2008-as üzleti terve 450 millió forint adózott nyereséggel számolt. A szénbányászatot nyáron egy hónapra leállítják, ezzel az intézkedéssel kétmilliárd forintot takarítanak meg.

Az MTI információi szerint a társaság május 8-án tart közgyűlést, várhatóan ott derül ki, mekkora összeggel kell támogatni az MVM-nek az erőművet a működőképesség megőrzése érdekében.