12 éves csúcson a munkanélküliség

2009.03.30. 11:50 Módosítva: 2009.03.30. 11:51
A december-februári időszakban 9,1 százalékos volt a munkanélküliség Magyarországon. A romló gazdasági körülmények között néhány hónap alatt több mint százezer ember vált állástalanná.

A téli hónapokban átlagosan 3,79 millió foglalkoztatott volt az országban, 118 ezerrel kevesebb, mint az ősszel. Ebben ugyan van némi szezonális hatás, ám a változás így is döbbenetesen erőteljes - írja a Portfolio.hu.

A munkanélküliek száma ezen időszak alatt csaknem 50 ezerrel nőtt, ami azt is mutatja, hogy sokan az inaktivitásba és a szürke gazdaságba tudtak menekülni.

Az éves változást kifejező mutatók még enyhébb változásokat jeleznek, hiszen az éles fordulat az elmúlt hónapokban következett be, de azért azok a számok sem szívderítők. 65 ezerrrel kevesebb foglalkoztatott, 40 ezerrel több munkanélküli - ez derül ki a KSH adataiból. Mindkét adat bőven meghaladja a mintavételből fakadó hibahatárt.

A munkanélküliségi ráta 9,1 százalékra emelkedett, utoljára 12 évvel ezelőtt, 1997-ben állt ilyen magasan a jelzőszám.

munkanelkulisegraf

Mivel a gazdasági lejtmenetnek még csak az elején vagyunk, a munkanélküliség tovább emelkedhet - főleg a következő havi jelentésben számíthatunk erre, amikor már csak idei hónapokat mutat majd a háromhavi statisztika.