A Moody's is leminősítette Magyaroszágot

2009.03.31. 12:35 Módosítva: 2009.03.31. 13:19
Két nap alatt két leminősítés, ma a Moody's rontotta Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó besorolását egy kategóriával. ezen kívül tovább leminősítést is kilátásba helyez. A forint már nem reagált érdemben, sőt, kicsit még erősödött is.

A tegnapi S&P után ma újabb leminősítést kapott Magyarország: ezúttal a sorból már igencsak kilógó Moody's Investors Service lépett: egy fokozattal Baa1-re rontotta hazánk hosszú lejáratú deviza- és forintadósságra vonatkozó besorolását, és megtartotta az új besorolás esetében is a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást.

A Moody's a gazdasági válságnak az állam pénzügyi pozíciójára gyakorolt kedvezőtlen hatásával indokolta a lépést.Ezzel együtt a Moody'snál két kategóriával feljebb vagyunk, mint az S&P-nél és egy kategóriával feljebb, mint a Fitchnél. A legrosszabb helyzetben az S&P-nél állunk, hétfő, azaz tegnap óta az új minősítési fokozat BBB-, ez a befektetésre ajánlott kategóriák alsó határa, a következő leminősítés esetén már a spekulatív kategóriába kerülünk. Ebben egyébként az uniós országok közül csak Románia szerepel két minősítőnél, az S&P-nél és a Fitchnél, míg Lettországot szintén ide sorolja az S&P.

hitelminkodok090331

Ezen a héten ez már a második leminősítést, tegnap a Standard and Poor's egy fokozattal "BBB-"-ra rontotta Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságra vonatkozó hitelminősítését. A hitelminősítő az ország folyamatosan romló gazdasági és költségvetési helyzetére hivatkozott.

A Moody's lépése várható volt, hiszen eddig náluk szerepelt a legjobb minősítéssel Magyarország, két fokozattal jobb besorolásban, mint a másik két minősítőnél - mondta az Indexnek Barcza György. Ennek is köszönhető, hogy a piactól nem várhat érdemi reakció a döntés nyomán, azok a tények, melyek alapján most a leminősítés érkezett, már korábban ismertek voltak, és a szereplők „be is árazták azokat". Az elmúlt két hét eseményei kétszeresen is hozzájárulhattak a leminősítésekhez, véli Barcza György. Egyfelől kiderült, hogy a tervezett deficit másfélszerese felé látszik kibilleni a jelenlegi helyzetben a költségvetés, másfelől jelenleg politikai értelemben kormány nélkül maradt Magyarország: az ezekből fakadó bizonytalanságot a Moody's-nak is érzékeltetnie kellett a minősítés lerontásával.

Nem dől a forint, sőt

A forintot semmiképpen nem gyengítette a bejelentés: az árfolyam délelőtt a 309-es szint körül mozgott, a hírre az euró ára egyenesen esett, 307 forintig, majd visszamászott 308 fölé. A kisebb forinterősödés egyik magyarázata a fentiekben, a Barcza György által elmondottakban rejlik, miszerint a leminősítés voltaképpen csak követte az elmúlt hetek eseményeit, amelyekkel a piac már tisztában volt. Az erősödésre ugyanakkor magyarázattal szolgálhat az, hogy miközben a Moody's lépése várható volt, nem lett volna meglepetés, ha egyből két osztályzattal rontanak, mintegy behozva legalább a Fitchet, de a rontás csak egy kategóriás ugrást jelentett.

Miért fontosak a hitelminősítők?

A hitelminősítők, ahogy a nevük is mutatja, voltaképpen ugyanazt teszik, mint a bank, amikor az ügyfél valamilyen hitelt kér: a rendelkezésre álló információk, mint pl. jövedelem, eladósodottság mértéke, stb. besorolják az országokat, vállalatokat, adott esetben egy ország teljes szektorát (pl. bankszektort) egy adott kockázati kategóriába. Ilyen módon irányt mutatnak a befektetőknek: ha ezt vagy azt az állampapírt veszed meg, mennyi az esélye annak, hogy egy állam nem tud fizetni. A besorolás persze általános kockázati faktort is jelent, így kihat a tőzsdei vagy egyéb befektetésekre.

Márpedig a befektetési alapok jelentős részénél érvényes belső szabályzatokban a portfoliók összeállításának egyik fontos kritériuma a hitelminősítők adta osztályzat: ahogy az egyes alapokra előírják, hogy az mekkora részben állhat mondjuk részvényekből, illetve állampapírokból, utóbbiak esetében meghatározzák azt is, melyik alapban milyen besorolású ország kötvényei tarthatóak. Azaz, egy leminősítés akár azonnali kényszer eladásokkal is járhat, vagy azt eredményezheti, hogy egy ország állampapírjai után visszaesik a kereslet.

Ez a veszély nálunk most azért nem fenyeget, mert a piac olyan módon is árazta már az országkockázatunknak, hogy az egyáltalán megtartott állampapír aukciókon küszködik az értékesítéssel az államadósság kezelő központ. Ez is jelzi, ugyanakkor, hogy a hitelminősítők rendre a piac mögött kullognak, azt, hogy nem előre-, nem kockázatot jeleznek, korábban a válság kapcsán többen éles kritikaként is felrótták nekik.

Mehetünk még lejjebb

Az S&P szakértői szerint idén 6 százalékos, míg jövőre további 1 százalékos gazdasági visszaesés következhet be Magyarországon, ami nehézzé teszi az idei évre kitűzött, a GDP arányában 2,9 százalékra célzott államháztartási hiány teljesítését. A cég ezzel magyarázta a hétfői leminősítést, a hír hatására hétfőn a forint gyengülni kezdett, a tőzsde pedig esett. Az S&P arra is figyelmeztette az országot, hogy tvábbi leminősítés jöhet.

Március elején a Fitch Ratings az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta a magyar adósságbesorolás BBB kilátását. A hitelminősítő ugyanakkor megerősítette a magyar államadósság jelenlegi BBB besorolását. Február végén pedig olyan hírek terjedtek, hogy a Moody's készül leminősíteni Magyarországot. Ez most történt meg.