Veres: Vita van az MSZP-ben, hogy miként lépjék meg a megszorítást

2009.04.01. 17:16
Várhatóan a februárban prognosztizáltnál is nagyobb lesz a gazdasági visszaesés az idén – mondta Veres János pénzügyminiszter. Közölte: a miniszterelnök-jelölt által eddig ismertetett válságkezelő program lépéseit támogatja, azok döntő része a Pénzügyminisztérium korábbi javaslataiból származik. A pénzügyminiszter Bajnai Gordonnal eddig csak a programról egyeztetett, jövőbeni szerepvállalásáról nem.

Veres János azt mondta, hogy a februárban prognosztizáltnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számítanak. Azzal magyarázta, hogy az OECD új prognózisa, az Európai Unió tagországainak elsősorban a magyar exportot befolyásoló gazdasági adatai, illetve a németországi számok rosszabbak az eddig megismerteknél.

A pénzügyminiszter szerint az új kormánynak egyszerre kell csökkentenie a kiadásokat és elindítania a strukturális átalakításokat, valamint döntenie kell az adó- és járulékrendszer változásairól. A strukturális átalakításoknak érinteniük kell a nyugdíj-, a szociális, és a gázártámogatás rendszerét.

Arra a kérdésre, hogy az adórendszer átalakításában az új kormány továbbra is tartja-e magát a nullszaldós csomaghoz, a pénzügyminiszter azt mondta: szükség van a változtatásra a versenyképesség szempontjából, de mivel a gazdasági kilátások tovább romlanak az idén, nincs realitása egy, a költségvetés szempontjából negatív eredményt hozó adójavaslat elfogadásának.

Veres leszögezte, vita van az MSZP-ben arról, hogy miként lépjék meg a további megszorítást. Hozzátette: már csak minimális mértékben lehet olyan kiadáscsökkentést végrehajtani, amely a kereslet csökkenésen keresztül közvetlen módon rontja a növekedést. A 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése csökkenti a keresletet, de ez a lépés egy évre 160 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.

A hiány elengedését firtató kérdésre a politikus kijelentette: nem ismer az EU-n belül olyan döntést, amely lehetővé tenné, hogy a háromszázalékos idei célt túllépje az ország. Bár ez a lépés közgazdaságilag racionális lenne, ma nincs ilyen felhatalmazásunk – fogalmazott Veres János.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt eddig ismertetett programját támogatja a miniszter. Mint mondta: a gazdasági miniszter által a szocialisták előtt eddig kifejtett intézkedések jó részét a Pénzügyminisztériumban készítették elő, ezeket adta át a kormányfőjelöltnek.

Veres János kiemelte: az átadott javaslatsort a kormány korábban nem támogatta, csak egy részét fogadta el, "nem volt hozzá politikai akarat, hogy a konfliktusos döntéseket felvállaljuk". A pénzügyminiszter szombaton az MSZP székházában négyszemközti, csak a programról szóló megbeszélést folytatott Bajnai Gordonnal. Sem saját szerepvállalásáról, sem más tárcák vezetőiről nem beszéltek. A miniszterelnök joga eldönteni, hogy kit hív meg a kormányába – fogalmazott Veres János.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon a PM-s javaslatokat leszavazó kormányüléseken miként foglalt állást, Veres János csupán annyit mondott: "hasonlóan láttuk a válságkezelés kapcsán megteendő intézkedéseket". Bajnai Gordonnak és az MSZP-nek is voltak feltételei az együttműködésről, hangzottak el javaslatok, de még nem született meg a megállapodás.

Majd a szocialista frakció ülésen derül ki, hogy a frakció támogat-e egy újabb kiadáscsökkentő csomagot – mondta a politikus. Hozzátette: ma az MSZP-n belül abban alakult ki nem kizárólagos, de többségi vélemény, hogy el kell kerülni az előre hozott választást, és kormányt kell alakítani, mert a válságkezelést egy működőképes kabinet tudja végrehajtani. A miniszter szerint az a fontos, hogy a most felálló kormány elérje, 2010-re legyen költségvetése az országnak, mert ez a stabilitást szolgálja.

Veres János elmondta: 2010-ben nyolc év kormányzás után az MSZP-nek hosszú "sikerlistája" lesz. Ezek között az autópálya-építéseket, valamint az új közpénzügyi rendszert és a strukturális átalakításokat említette, amelyek eredményeképpen tartósan 3 százalék alatt van az államháztartási hiány. A napi politikai, időnként mocsárra emlékeztető viták nem fogják semmissé tenni, hogy Magyarország milyen látványos fejlődést ért el – jelentette ki a miniszter.

Veres elismerte, hogy az MSZP nem tudott az eredményekből tőkét kovácsolni. Mint mondta, ennek oka, hogy a szocialisták gyengék voltak az elért eredmények bemutatásában, és az ellenzékkel folytatott sekélyes politikai viták is sokszor elterelték a lényegről a figyelmet.

A szocialisták rossz megítélésében szerepe van annak is, hogy "rendkívül rosszkor jött nekünk a válság" – mondta a miniszter. Szerinte bárki kormányozna ebben az időszakban Magyarországon, nem tudná a válságot megállítani az országhatáron. Veres állította, hogy a válságkezelés ügyében Magyarország teljesítménye a jobbak közé tartozik az Európai Unióban.  • Hírek
  • Bankszámla