Szilvia
5 °C
16 °C

Veres: Vita van az MSZP-ben, hogy miként lépjék meg a megszorítást

2009.04.01. 17:16
Várhatóan a februárban prognosztizáltnál is nagyobb lesz a gazdasági visszaesés az idén – mondta Veres János pénzügyminiszter. Közölte: a miniszterelnök-jelölt által eddig ismertetett válságkezelő program lépéseit támogatja, azok döntő része a Pénzügyminisztérium korábbi javaslataiból származik. A pénzügyminiszter Bajnai Gordonnal eddig csak a programról egyeztetett, jövőbeni szerepvállalásáról nem.

Veres János azt mondta, hogy a februárban prognosztizáltnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számítanak. Azzal magyarázta, hogy az OECD új prognózisa, az Európai Unió tagországainak elsősorban a magyar exportot befolyásoló gazdasági adatai, illetve a németországi számok rosszabbak az eddig megismerteknél.

A pénzügyminiszter szerint az új kormánynak egyszerre kell csökkentenie a kiadásokat és elindítania a strukturális átalakításokat, valamint döntenie kell az adó- és járulékrendszer változásairól. A strukturális átalakításoknak érinteniük kell a nyugdíj-, a szociális, és a gázártámogatás rendszerét.

Arra a kérdésre, hogy az adórendszer átalakításában az új kormány továbbra is tartja-e magát a nullszaldós csomaghoz, a pénzügyminiszter azt mondta: szükség van a változtatásra a versenyképesség szempontjából, de mivel a gazdasági kilátások tovább romlanak az idén, nincs realitása egy, a költségvetés szempontjából negatív eredményt hozó adójavaslat elfogadásának.

Veres leszögezte, vita van az MSZP-ben arról, hogy miként lépjék meg a további megszorítást. Hozzátette: már csak minimális mértékben lehet olyan kiadáscsökkentést végrehajtani, amely a kereslet csökkenésen keresztül közvetlen módon rontja a növekedést. A 13. havi nyugdíj teljes megszüntetése csökkenti a keresletet, de ez a lépés egy évre 160 milliárd forintos kiadáscsökkentést jelent.

A hiány elengedését firtató kérdésre a politikus kijelentette: nem ismer az EU-n belül olyan döntést, amely lehetővé tenné, hogy a háromszázalékos idei célt túllépje az ország. Bár ez a lépés közgazdaságilag racionális lenne, ma nincs ilyen felhatalmazásunk – fogalmazott Veres János.

Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt eddig ismertetett programját támogatja a miniszter. Mint mondta: a gazdasági miniszter által a szocialisták előtt eddig kifejtett intézkedések jó részét a Pénzügyminisztériumban készítették elő, ezeket adta át a kormányfőjelöltnek.

Veres János kiemelte: az átadott javaslatsort a kormány korábban nem támogatta, csak egy részét fogadta el, "nem volt hozzá politikai akarat, hogy a konfliktusos döntéseket felvállaljuk". A pénzügyminiszter szombaton az MSZP székházában négyszemközti, csak a programról szóló megbeszélést folytatott Bajnai Gordonnal. Sem saját szerepvállalásáról, sem más tárcák vezetőiről nem beszéltek. A miniszterelnök joga eldönteni, hogy kit hív meg a kormányába – fogalmazott Veres János.

Arra a kérdésre, hogy Bajnai Gordon a PM-s javaslatokat leszavazó kormányüléseken miként foglalt állást, Veres János csupán annyit mondott: "hasonlóan láttuk a válságkezelés kapcsán megteendő intézkedéseket". Bajnai Gordonnak és az MSZP-nek is voltak feltételei az együttműködésről, hangzottak el javaslatok, de még nem született meg a megállapodás.

Majd a szocialista frakció ülésen derül ki, hogy a frakció támogat-e egy újabb kiadáscsökkentő csomagot – mondta a politikus. Hozzátette: ma az MSZP-n belül abban alakult ki nem kizárólagos, de többségi vélemény, hogy el kell kerülni az előre hozott választást, és kormányt kell alakítani, mert a válságkezelést egy működőképes kabinet tudja végrehajtani. A miniszter szerint az a fontos, hogy a most felálló kormány elérje, 2010-re legyen költségvetése az országnak, mert ez a stabilitást szolgálja.

Veres János elmondta: 2010-ben nyolc év kormányzás után az MSZP-nek hosszú "sikerlistája" lesz. Ezek között az autópálya-építéseket, valamint az új közpénzügyi rendszert és a strukturális átalakításokat említette, amelyek eredményeképpen tartósan 3 százalék alatt van az államháztartási hiány. A napi politikai, időnként mocsárra emlékeztető viták nem fogják semmissé tenni, hogy Magyarország milyen látványos fejlődést ért el – jelentette ki a miniszter.

Veres elismerte, hogy az MSZP nem tudott az eredményekből tőkét kovácsolni. Mint mondta, ennek oka, hogy a szocialisták gyengék voltak az elért eredmények bemutatásában, és az ellenzékkel folytatott sekélyes politikai viták is sokszor elterelték a lényegről a figyelmet.

A szocialisták rossz megítélésében szerepe van annak is, hogy "rendkívül rosszkor jött nekünk a válság" – mondta a miniszter. Szerinte bárki kormányozna ebben az időszakban Magyarországon, nem tudná a válságot megállítani az országhatáron. Veres állította, hogy a válságkezelés ügyében Magyarország teljesítménye a jobbak közé tartozik az Európai Unióban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?