Fizetik a prémiumokat a bankok

2009.04.02. 08:07 Módosítva: 2009.04.02. 08:10

Kedden utalták a K&H Bank munkavállalóinak a tavalyi teljesítmény után járó bónuszt. Mint azt a pénzintézetnél lapunknak elmondták, a bankcsoport összteljesítményétől függő 2008-as javadalmazási politikájukat a múlt év elején hirdették meg, így nem volt ok arra, hogy módosítsák a szabályokat.

Bár az UniCredit Bank teljesítette itthoni terveit, s így a banknál jogosulttá váltak a bónuszra, a felső vezetők körében nem volt kifizetés, a munkatársak és közvetlen vezetőik többsége ugyanakkor az egyéni teljesítményekkel arányosítottan átlagosan 20 százalék körüli bónuszban részesült.

A Raiffeisen Banknál a bónuszra jogosultak köre nem változott, ám az elért éves üzleti eredmények alapján fizetett bónusz mértéke elmaradt a korábbi években kifizetettől. A bónuszt a pénzintézet már nagyon hamar kifizette, ám ennek indoka más volt, mint egy éve. (A 2007-es bónuszokat adózási okok alapján még a tárgyévben átutalták a banki dolgozóknak.)

Az OTP Bank munkavállalóinak 50 százaléka értékesítési tevékenység méréséhez kapcsolt mozgó díjazást kap, 30 százalékuk pedig a minőségi munkavégzést elismerő jutalmazási rendszer alapján kapja a mozgó bért. E két kör részére a 2008. évi teljesítmények után az elszámolás jellegéből adódódóan a kifizetést már tavaly megejtették. A munkavállalók 20 százalékának ösztönzése eredményorientált, banki/bankcsoporti szintű mutatókhoz és egyéni teljesítményekhez kötött mozgó díjazási rendszerben történik. Esetükben a járandóságok elszámolása a 2008. év elején megkötött egyéni megállapodások alapján a gazdasági évet lezáró közgyűlést követően valósul meg - mondták el a hitelintézetnél. A legnagyobb hitelintézet tájékoztatása szerint az elmúlt évek gyakorlatán idén sem kívánnak változtatni, továbbra is fenntartják teljesítményorientált ösztönzési rendszerüket. Hasonlóan tartja magát korábbi javadalmazási politikájához a K&H is: 2009-re is a csoport idei teljesítményének függvényében fizet majd bónuszt, s hasonlóan nyilatkoztak a Raiffeisen Banknál is.

A bónuszvárakozásokról nem nyilatkoztak az UniCreditnél, azt ugyanakkor elmondták, hogy az idei fizetésemelés lehetséges voltára, mértékére és időpontjára vonatkozó döntést csak az első félév eredményeinek ismeretében hozza meg a bank igazgatósága.