Megkaphatják pénzüket a Megyeri híd építői

2009.04.02. 11:09
A Ganz Acél korábban azt ígérte, kifizeti a tartozásait, ha eladja a Golgota utcai telephelyét. A károsultakat képviselő cég szerint ez megtörtént, várják a pénzt.

Miután a vásárló kínai cég kedden kifizette a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt.-nek a telephelyéért járó több mint 3 milliárd forintot, a társaság ebből kifizetheti a Megyeri híd építésénél keletkezett csaknem 2 milliárdos adósságát - mondta a károsultakat képviselő Horváth László, az Artjob Kft. kereskedelmi igazgatója.

Varga Gusztáv, a Ganz Acél vezérigazgatója még korábban megígérte a hídon dolgozott 50 cégnek, hogy ha a Ganz Acél megkapja a józsefvárosi, Golgota utcai telephelyért a vételárat, abból kifizeti a tartozásait.

A Ganz Acél az 50 cégnek majdnem 2 milliárd forinttal tartozik, a legkisebb követelés 600 ezer forint, a legnagyobb pedig meghaladja a 100 millió forintot.

Horváth László elmondta, hogy a vételár megérkezése óta nem tudtak kapcsolatba lépni Varga Gusztávval, de remélik, hogy erre még a héten sor kerül. Ellenkező esetben a jövő héten újra demonstrálni fognak, ahogy azt januárban is tették.

Nem indult nyomozás

A Népszabadság kedden arról számolt be , hogy a BRFK megítélése szerint a Ganz Acél ügye nem csalás, hanem csődbűntett lehet, ami a Vám- és Pénzügyőrség hatáskörébe tartozik. A VPOP viszont azért utasította el a nyomozás megindítását, mert csődbűntettet csak a felszámolás megkezdése után lehet elkövetni, márpedig az adós Ganz Acél ellen még nem indult ilyen eljárás.

A Megyeri híd Magyarország legnagyobb felületű hídja, és egyben legnagyobb folyami hídja is. Valójában egy öt hídból álló hídegyüttes, amely az északi szektor aszfaltcsíkjával együtt áfa nélkül közel 63 milliárd forintba került. Tavaly október elsején adták át a forgalomnak.