Nagyot erősödött a forint

2009.04.02. 17:14
A tegnapi piaci pletyka hatása csütörtök reggel is kitartott a forint piacán, melynek hatására a hazai fizetőeszköz jegyzése egészen a 297-es szintig erősödött a kereskedés elején - fejtette ki egy devizakereskedő a Portfolio.hu érdeklődésére. A piaci szereplő hozzátette, hogy a csütörtöki kereskedésben összességében pozitív lökést kaptak a feltörekvő piacok.

A forint 300-as szint alatti stabilizálódásának nincs különösebb oka. Mérsékelt forgalom volt jellemző a mai kereskedésre, reggel még érződött az EKB régiós devizákat segítő devizapiaci intervenciójával kapcsolatos pletyka hatása - mondta el egy devizakereskedő, aki szerint a helyzet továbbra sem túl rózsás és találkozhatunk még 300 feletti euróárfolyammal a jövőben.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón nem tett utalást a régiós devizák megsegítésére, és kifejtette, hogy a következő ülésen döntenek esetleges nem konvencionális eszközök bevetéséről.

A hazai fizetőeszköz több hullámban délutánra egészen 293 alá tudott erősödni, napon belüli csúcsa 292,53 környékén volt. A mai felértékelődésnek köszönhetően a forint bő két hetes csúcsára száguldott, napon belül 2,2 százalékos erősödést produkált. Eközben a lengyel zloty csupán 1,1 százalékos gyarapodást tudott felmutatni napon belül, és a cseh korona esetében is óvatosabb volt felértékelődés.

A feltörekvő piaci devizák pozitív lökést kaptak a mai napon, miután a vártnál kisebb EKB-kamatcsökkentés az euró erősödéséhez vezetett - tette hozzá a kereskedő.

A kereskedő azonban figyelmeztetett, hogy a helyzet továbbra sem túl kedvező, így az átmeneti "hurráoptimizmusnak" hamar vége lehet. A mai forinterősödés pozíciólikvidálások is magyarázható - tette hozzá a szakértő.

A piaci szereplő az új költségvetési tervekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy azok elfogadása érdemi hatást fejthetne ki a forint piacán.