Nincs többé Reformszövetség

2009.04.02. 18:58 Módosítva: 2009.04.02. 19:08
A Reformszövetség a tagok döntése alapján a mai nappal, vagyis április 2-án megszünteti tevékenységét, mivel a szakértők összefogásával létrejött szervezet az elmúlt hónapokban teljesítette küldetését: elkészítette, majd a döntéshozók és a közvélemény elé tárta azt a javaslatcsomagot, amelyet alkalmasnak ítélt az ország gazdasági helyzetének rendezését szolgáló válságkezelés feltételeinek megteremtésére, a középtávú kibontakozási program megalapozására – olvasható a csoportosulás közleményében. Pedig egy-két hete még új feladatokat osztott ki magának a csoportosulás. Politikai motívumok lehetnek a háttérben.

A sajtóanyagban az szerepel: a gazdasági és tudományos élet szakértőinek összefogásával létrejött Reformszövetség az elmúlt hónapokban feltárta a döntéshozók és a társadalom előtt a hazai gazdaság legfontosabb problémáit és az azok elhárítását gátló tényezőket, majd bemutatta a gazdasági teljesítőképesség növelését és a versenyképesség javítását szolgáló javaslatait. A javaslatcsomag egy minden eddiginél szélesebb és jelentősebb társadalmi vitát generált, melynek során a Reformszövetség tagjai megválaszolták a program egyes elemeivel kapcsolatos kérdéseket és felvetéseket, legyen szó a politikai erők vagy egyéb szakértők hozzászólásairól. A Reformszövetség köszönetet mond a szakértők munkájáért.

A javaslatok megvalósítása a döntéshozók feladata és felelőssége. A Reformszövetség – politikailag független szervezetként – befejezettnek tekinti küldetését. A javaslatok megvalósításával járó politikai folyamatokban a szervezetnek nem feladata részt venni. A szövetség tagjai saját posztjukon folytatják munkájukat, testületként a továbbiakban nem nyilvánítanak véleményt. A Szövetség tagjai és szakértői, mint az ország jövője iránt felelősséget érző személyiségek egyéni javaslataikkal és észrevételeik megfogalmazásával a jövőben is minden szakmai segítséget megadnak az ország gondjainak megoldásához, írják.

A tagok bíznak abban, hogy a Reformszövetség küldetése során képes volt megteremteni a különböző nézeteket valló gazdasági és tudományos szakértők egyetértését az ország fejlődése szempontjából legfontosabb kérdésekben és munkájuk hatással lesz az elkövetkező időszak kormányainak tevékenységére is.

Hirtelen bedobták a törölközőt

A Reformszövetséget a gazdasági érdekképviseletek vezetői magánszemélyként és ugyancsak magánszemélyi minőségükben a Magyar Tudományos Akadémia egykori és mai elnöke, elnökei hozták létre tavaly ősszel. A Reformszövetség programjának kidolgozásában közreműködtek gazdasági szakemberek, közgazdászok: Békesi László, Chikán Attila, Oszkó Péter és Palócz Éva. A programot a bátortalan Gyurcsány-csomag alternatívájának tekintették az elemzők és a pártok.

A csoportosulás megszüntetésének időzítése mindenféleképpen furcsa. Egy-két hete jelentették be azt, hogy újraszámolják egyrészt azt a makrogazdasági keretrendszert, amelyre alapozták javaslataikat, másrészt ennek megfelelően magukat az ajánlott lépéseket is újragondolják, a vártnál is mélyebb idei recesszióhoz igazítják – ami egyet jelentene a még nagyobb kiadásvágással. A munkához hozzá is láttak, ahogyan ahhoz is, hogy a javaslataik társadalmi hatásait felmérjék. Erre jött most az, hogy hirtelen feloszlott a Reformszövetség.

A megszüntetés hátterében állhat az, hogy a csoportosulást egyre inkább kezdték összemosni a politikával. Nem csak azért, mert a Reformszövetség programját felkarolta az MDF és az SZDSZ. Azért is politikai felhangok jelentek meg, mivel a Reformszövetség két tagjának elmúlt napokbeli nyilatkozatai, szerepvállalása sokkal közelebb vitte a csoportosulást a politikához. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke bírálta a Gyurcsány-kormány adó- és kiadáscsomagját. Ezzel szemben Glatz Ferenc, szintén egykori akadémiai elnök pedig a szocialisták egyik kormányfőjelöltje lett.