Aki talpon maradt a válságban, óriásit kaszálhat

2009.04.03. 07:11

A piackutatók és hatóságok által a kis- és közepes vállalkozásokról, egymástól függetlenül készített felmérésekből kiderül, hogy a megmaradt élelmiszer- és textilipari cégek szinte kivétel nélkül a rendelésállomány növekedéséről, illetve újabb beruházási tervekről számolnak be. (Ám ebben jelentős része van annak, hogy a két ágazatot már korábban elérte a válság és a piac alaposan megrostálódott.)

A Napi által megkérdezett cégvezetők jelentős része vélte úgy, hogy ma könnyebb helyzetben van az, aki korábban már "fékezett", s az elmúlt két évben szigorú költséghatékonysági intézkedéseket hozott, továbbá saját erőből, visszafogottan fejlesztett. Az is szinte egyöntetű vélekedés volt, hogy a talpon maradók számára a válság új megrendeléseket is hozhat.

Kovács Gábor, a három telephelyen ma is több mint 400 dolgozót foglalkoztató Metalo-Tech Acélgyártó Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, 2005-ben az egyik legnagyobb külföldi megrendelőjük szinte egyik napról a másikra elvitte a termelést, a cég a csőd szélére került. Üzemrészek bezárására, több mint százfős leépítésre, valamint ingatlanok értékesítésére kényszerültek. A cég azóta lépésről lépésre építi újjá magát, sőt a nagy üzleteket is kerüli. (Egy éve ugyan majdnem bevállalt egy több mint 2 milliárdos fejlesztést igénylő ajánlatot, de végül visszautasította.)

A nyártól akár a harmadik műszak bevezetését és mintegy 60 fős létszámbővítést jelenthet a Szegedi Paprika Zrt. számára, hogy a Globus a közelmúltban a konzervüzletágában bedobta a törülközőt. Bartos András, a tavaly 4 milliárd forint körüli nettó árbevételt elérő Szegedi Paprika vezérigazgatója elmondta, egyes különösen keresett termékek esetében idén 15-20 százalékos forgalomnövekedést sem tartanak kizártnak. Bartos úgy véli, a jelenlegi gazdasági helyzetben egyre nagyobb igény lesz az alacsonyabb árkategóriába tartozó konzervekre.

Úgy tűnik, nem okoz különösebb megrázkódtatást a válság a Kapuvári Hús Zrt. számára sem. Sőt, többévi huzavona után végre zöld utat kapott az új késztermékgyártó üzem építése - tájékoztatták a lapot a társaságnál. A beruházás mintegy 350 millió forintba kerül. A kisalföldi város másik nagy foglalkoztatójánál, a Kapuvári Ruhaipari Zrt.-nél egyelőre ugyancsak nincs jele annak, hogy a megrendelések csökkennének - közölte Bujtás Vince elnök-vezérigazgató. Miután újabb partnerekkel is sikerült megállapodni, 20 százalékkal nőhet az idei rendelésállomány.