Meglepő véget ért a G20

2009.04.03. 13:07 Módosítva: 2009.04.03. 13:43
Ahhoz képest, hogy a G20 csúcs előtt még mindenki pesszimista volt, arról sem tudtak megegyezni, miről tárgyaljanak, a csúcs után eluralkodott az optimista hangulat a világon. A tőzsdék szárnyalnak, a politikusok sikerről és eredményekről beszélnek. Tényleg áttörés volt a találkozó?

A forint is erősödik

A kedvező hatások nemcsak külföldön érzékelhetők. A forint tegnap reggel óta erősödik, melyet egyrészt az EKB beavatkozásáról szóló pletykáknak, másrészt a G20-ról kiáramló jó híreknek tulajdonítanak. A forint mellett a régiós devizák is erősödtek, a befektetői bizalom erősődésének köszönhetően. A piac örömmel fogadta, hogy a fejlett országok összefognak a gazdasági növekedés elősegítésére. Kereskedők szerint ha belpolitikai események nem szólnak közbe, akkor akár tartósan is 300 alatt maradhat az euró.

A tőzsde is hasonló okok miatt erősödött az elmúlt két napban, az OTP is jelentősen erősödött, ma egy körül már 2160 forint körül jár, ami 1,3 százalékos emelkedés a tegnapi záráshoz képest, de 2200 forint felett is járt a bankpapír.

Hiába a rossz hírek az amerikai munkaerőpiacról - melynek hatására általában esnek a tőzsdék - régen nem látott száguldás volt jellemző a Wall Streetre, hiába nőtt a munkanélküliség. A Dow Jones csütörtökön például 8000 pont felett is járt, erre február óta nem volt példa. Végül erős pluszban zártak az indexek. Az ázsiai piacok nagy része is pluszban zárt. A nyugat-európai indexek csütörtökön meredeken emelkedtek, a londoni FTSE 4,47 százalékos, a frankfurti DAX 6,1 százalékos, a párizsi CAC 5,37 százalékos emelkedéssel zárt. Ma már nem akkora a lelkesedés, az indexek, a DAX kivételével, enyhe mínuszban vannak. A pozitív hangulat egyrészt a pénzügyi szektorból érkező jó híreknek, másrészt a G20 csúcs váratlan sikerének köszönhető.

A csúcson minden korábbi pesszimizmus és kételkedés ellenére jónéhány kérdésben sikerült megegyezni. A háromszorosára emelik az IMF forrásainak pénzét, feketelistát készítenek az adóparadicsomokról, illetve szigorítanak a felügyeleti rendszereken. Az adóparadicsomoknál egyébként az OECD listáját veszik alapul, ebben Costa Rica, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Uruguay szerepel. A listán további 38 ország szerepel, mint akiknek sokat kell tenni az átláthatóság érdekében, ezek között van Gibraltár, Liechtenstein, Andorra, San Marino.

De nemcsak a tőzsdék ugrottak meg, az olaj is drágulni kezdett, mert a piaci szereplők elkezdtek abban bízni, hogy a döntések miatt a világ gazdasága hamarabb tér magához. A szerdai záróértékhez képest az olaj árfolyama 8,8 százalékkal emelkedett.

Persze nem sikerült mindenben dönteni, nem tudni például, hogy milyen elvek alapján történik a gazdaságélénkítés, hogyan segítik a hitelezést, illetve nem állapodtak meg a protekcionizmus kérdésében sem, pedig ez utóbbit Brazília elsőszámú prioritásnak tekintette.

g20veg

Szinte az összes résztvevő sikernek értékelte a csúcsot, Barack Obama példul történelmi fordulópontnak nevezte, mely segít a gazdságnak magához térni. Példátlan lépéseket tettünk meg ahhoz, hogy visszaállítsuk a növekedést és hogy megelőzzük, hogy ilyen krízis soha többet ne alakulhasson ki – fogalmazott az amerikai elnök.

Gordon Brown hasonló lelkesedéssel nyilatkozott: "ez volt az a nap, amikor a világ összefogott és együtt küzdött a globális recesszió ellen". De még a brazil elnök is elégedett volt. Luiz Inacio Lula da Silva azt mondta, hogy a fejlett országok egyenlőként kezelték a fejlődő államokat és jó eredményeket értek el.

Nicolas Sarkozy – aki a találkozó előtt még bojkottal is fenyegetőzött – azt mondta, hogy többet értek el, mint remélte.

A tárgyalásoknak persze nincs vége, Barack Obama négyszemközt pénteken találkozik a francia elnökkel, illetve Angela Merkel német kancellárral, még a NATO csúcs előtt.