Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Megyeri híd: egymilliárdos vita, bűnügyi zárlattal

2009.04.03. 18:07
Bűnügyi zárlatot és a nyomozás elrendelését kéri a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt.-vel szemben a Megyeri híd ki nem fizetett alvállalkozóinak egy részét képviselő Magyar György ügyvéd. A Hídépítő-csoport és a Vegyépszer közös tulajdonában lévő cég reorganizációs tervet készített a túlélés érdekében, és vitatja a követelések több mint felét.

A Megyeri híd alvállalkozói közül 24 cég mintegy 400 millió forint követelését képviseli Magyar György az adós Ganz Acéllal szemben. A teljes követelés 50 cég 2 milliárd forintja - ezt Horváth László, a károsultak képviselője közölte.

Az ügyvéd úgy értesült, hogy az adós Golgota utcai telepéért 2,9 milliárd forintot fizetett a vevő, az általa képviselt cégek ebből szeretnék viszont látni a követeléseiket.

Ezért Magyar György még pénteken - a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán keresztül - a főügyészséghez fordul. Kérelmében a nyomozás elrendelését, illetve a vételár bűnügyi zárlat alá vételét kezdeményezi. A héten jelent meg a hír arról, hogy a hatóságok - a rendőrség és a VPOP - egymásra vár a nyomozás megindításával.

Közben megszólalt a Ganz Acél menedzsmentje is. Varga Gusztáv a társaság vezérigazgatója közölte:egy korábban felmondott közel 2 milliárd forintos hitel és egyéb banki követelés miatt került a Ganz Híd-, Daru-, Acélszerkezetgyártó Zrt. (Ganz Acél) olyan helyzetbe, hogy várhatóan fel kell számolni. Így a jövőben valószínűleg jóval drágábban, külföldről kell behozni az egyes acélhidak elemeit, amennyiben a cég által kidolgozott reorganizációs programra az egyetértést nem sikerül megszerezni

A cégnek egy rendszeresen megújítandó 2 milliárd forintos hitelkerete volt az egyik banknál, amelyet a tavaly kialakult válság miatt lejáratkor nem újított meg a bank. Más bank - újra csak a válság miatt - nem vállalta a Ganz Acél szükséges mértékű hitelezését. Miután a cég tartozott ezzel a közel 2 milliárddal, így a Golgota utcai telephely eladásakor a számlájára érkezett 3 milliárd forintból a kölcsönt és egyéb követeléseit a bank leemelte. Volt inkasszója néhány 10 millióra az adóhivatalnak és az önkormányzatnak is, ez is levonandó a vételárból. A többi viszont érintetlenül megtalálható a cég számláján.

A telephely kényszerből történő eladása azzal járt, hogy a gépeket bérelt raktárba helyezték, így azokkal bármikor lehetne hídelemeket gyártani, ha lenne csarnok, és szakember. Miután a gépeket alapozni kell, mintegy 1 milliárd forint beruházással lenne újraindítható a gyártás. Ha a korábbi 250 alkalmazott helyett csak 100-at foglalkoztatna a cég, és nem venne igénybe alvállalkozókat, akkor évi 2 milliárd forint árbevételt érhetne el, a korábbi 10 milliárd helyett.

A vezérigazgató az alvállalkozók követelését 700 millió forintra tartja, szemben az e hitelezőket képviselő Horváth László 2 milliárd forintos állításával. Ennek a 700 milliónak is nagy része nem a Megyeri híddal kapcsolatos, mivel a Ganz Acél folyamatosan - előzetes terveinek megfelelően - további hídgyártást végzett az Északi összekötő vasúti híd, illetve két német hídépítő cég részére.

A pénzügyi problémák miatt a Megyeri híd után vállalt munkák a legnagyobb körültekintés mellett is ellehetetlenültek. Így a megrendelők kötbéreket számítottak fel és egyéb költségeket érvényesítettek. Miután a befolyó pénzeket a bank teljes összegben elvitte, a folyamatban lévő lízingek is "bedőltek", ami azzal járt, hogy az eszközöket elvitte a lízing cég és még követelése is fennmaradt. A korábbi törlesztések pedig semmivé váltak.

A két tulajdonos - a Vegyépszer és a Hídtechnika - 2008 augusztusában a helyzet javítása érdekében, összesen 800 millió forint tulajdonosi kölcsönt nyújtott a Ganz Acélnak, amelyet a cég egészében az alvállalkozói követelések kifizetésére fordított. A cég által jelenleg kidolgozott reorganizációs program lényege, hogy a hitelezők részbeni tulajdonszerzésével indulna újra a termelés, miközben megkapnák a követelésük azon részét, amelyre jut fedezet a meglévő vagyonból.

A Ganz Acél két héten belül megkeresi a ki nem fizetett alvállalkozókat és egyéb hitelezőket, és értekezletet tervez részvételükkel a probléma együttes rendezésére. Ezt megakadályozhatja, ha időközben a bíróság elrendeli a cég felszámolását.

A Ganz Acél helyzetét az is nehezítette, hogy a Megyeri híd utolsó elszámolásánál a két fővállalkozó beszámítással élt, mintegy 1,3 milliárd forint értékben. Ez azt jelenti, hogy a Ganz Acél egyes alvállalkozóit a fővállalkozók fizették ki, és ezt az összeget levonták a végszámlából.