A nyári táborokat is elintézi a válság

2009.04.06. 07:03
Idén akár harminc-negyven százalékkal is csökkenhet a nyári diáktáborok résztvevőinek a száma. Sok önkormányzatnál idén nem jut arra, hogy hozzájárulást fizessen a gyerekek nyaraltatására. Számos családban, ahol a szülők elvesztették állásukat, a gyerekek velük maradnak otthon.

Az elmúlt években elsősorban a Balatonon, Kőszeg és Sopron környékén, illetve a Dunakanyarban nyári táborokat szervező Diák-Nyaraltatás 95 Idegenforgalmi Kft.-nél a gazdasági válság miatt mintegy 30 százalékkal lesz kisebb a forgalom - tájékoztatta a Napit Mészöly Miklós ügyvezető igazgató. A megkeresett önkormányzatok mintegy 60 százaléka arról tájékoztatta a társaságot, hogy 2009-ben nem kívánja megújítani a céggel korábban kötött szerződést, mert nincs forrása arra, hogy a 25-30 százalékos hozzájárulást kifizesse.

A cég az elmúlt években átlag mintegy ötezer általános, illetve középiskolásnak szervezett elsősorban szakmai táborokat, döntően a helyi iskolák, illetve a helyhatóságok támogatásával. Térítési díjaik az idén több mint 10 százalékkal emelkednek - tette hozzá az ügyvezető.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) adatai szerint idén 2008-hoz képest legkevesebb a harmadával csökken az a forrás, amelyet a helyhatóságok nyári táborokra, illetve napközikre fordíthatnak, miközben a térítési díjak átlag 15-20 százalékkal emelkednek. Különösen a kistelepülések oktatási intézményeiben romlik a helyzet. Itt már csak a diákok húsz százalékának van esélye arra, hogy valamilyen támogatott nyári táborba mehessen.

A Vas, illetve a Tolna megyei oktatási intézményekben készült felmérés szerint a szülők több mint 40 százaléka idén nem tud hozzájárulni ahhoz, hogy gyermeke bármilyen nyaralásban részt vegyen a család anyagi helyzetében bekövetkezett változás miatt. A Somogy Megyei Önkormányzat fonyódligeti táborában évről évre csökken a belföldi diákok száma, a külföldieké viszont emelkedik. Ezen nem lehet csodálkozni - mondja Sámik Zoltán, a Dél-dunántúli Gyermeküdültetési Alapítvány (DGYÜA) regionális koordinátora -, hiszen a központi támogatás folyamatosan csökken.

Felmérésük szerint minden második család legfeljebb egy nyári közös kirándulást tervez idén, s arra is maximum 65-85 ezer forintot szán. Ilyen körülmények között tarthatatlan, hogy nyáron az ifjúsági házak döntő többsége is bezár - tette hozzá Sámik -, mert az ottani pedagógusok is szabadságra mennek. A szakember szerint nyugat-európai mintákat alapul véve át kellene gondolni, hogy mettől meddig tart az iskolaév, hiszen a költségvetés hiányát úgy is csökkenteni lehetne, ha a pedagógusoknak is csak az átlagos szabadság járna.

A Napi által megkérdezett kaposvári, pécsi és zalaegerszegi iskolák úgy nyilatkoztak, idén is megpróbálnak a tanulók nyári felügyeletéről gondoskodni. Ám úgy tűnik, szinte semmilyen pluszszolgáltatásra nem jut majd pénz, várhatóan nyári gyermekmegőrző lesz az iskolákból.