A Mol-ügylet miatt a Külügyminisztériumba rendelték az orosz nagykövetet

2009.04.07. 17:00
A Külügyminisztériumba kérették a budapesti orosz nagykövetet a Mol-részvények orosz felvásárlásának ügyében. A külügyi szakállamtitkár a találkozón közölte, hogy a magyar kormány a végsőkig kitart a Mol függetlenségének megőrzéséért – tájékoztatta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-t.

Faller Jenő szakállamtitkár a találkozón hangsúlyozta, a magyar fél azt várta volna, hogy orosz részről előzetesen tájékoztatást adjanak a szándékról az érdekeltség megszerzésére. Megerősítette, hogy a kormány álláspontja a korábbiakhoz képest nem módosult: mindent megtesz a nemzeti olajvállalat függetlenségének megőrzéséért, és ebben a végsőkig kitart.

A szakállamtitkár arra kérte az orosz nagykövetet: tájékoztassa kormányát arról, hogy a magyar kormányt meglepetésként érte az oroszországi Surgutneftegas vállalat bejelentése, miszerint megvásárolta a Mol részvényeinek több mint húsz százalékát az osztrák OMV-tól. Faller szerint a fejlemény azért volt különösen váratlan, mert korábban a két vállalat között érdemi szinergia nem volt. A lépés előtt sem a kormány, sem a Mol vezetése nem kapott értesítést, akár hivatalos, akár informális csatornákon keresztül.

Faller felkérte a nagykövetet, járjon közben annak érdekében, hogy az ügy hátteréről, az orosz energiavállalat céljairól, stratégiai elképzeléseiről a magyar kormány és különösen a Mol mielőbb átfogó felvilágosítást kapjon.

A Mol-részvények eladásáról ma Horváthné Fekszi Márta államtitkár az osztrák külügyi főtitkárral is tárgyalt. Johannes Kyrle a találkozón azt mondta, hogy az osztrák külügyminisztérium nem tudott az OMV tervezett ügyletéről, csak az újságból értesültek a részvénycsomag eladásáról. A főtitkár nem tudott arra a kérdésre választ adni, hogy a kormány tudott-e az ügyletről, hangsúlyozva, a kabinetben több tárca is foglalkozik energiaügyekkel.

Horváthné Fekszi Márta államtitkár szerint "nehezen hihető", hogy a kormányzati körök ne kaptak volna tájékoztatást az ügyben, hiszen az energia Ausztriában, Magyarországon és Oroszországban is stratégiai kérdés.

Az OMV múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban levő 21,2 százalékos részesedését a negyedik legnagyobb orosz olajcégnek, a Surgotneftegasnak. Az orosz céget az egyik legáttekintetetlenebb vállalatnak tartják, és egyenesen Vlagyimir Putyint sejtik tulajdonosai között. Az oroszok a hétfői tőzsdei ár duplájáért vásárolták meg a Mol-pakettet.

A Mol-ügylet a piacot váratlanul érte. Múlt héten aztán a parlament külügyi bizottsága rendkívüli ülésén foglalkozott a tranzakcióval, a Mol pedig a PSZÁF vizsgálatát kérte. Az ügylet első reakciójaként Brüsszelben aggodalmuknak adtak hangot. Az elmúlt napokban pedig folytatódott az üzengetés az oroszok és hol a nyugati államok, hol a Mol között. Legutóbb például tegnap az orosz Kommerszant lap kommentárjában hívta fel a figyelmet arra az orosz zsarolópotenciálra, hogy a Mol onnan kapja az olajat, és az oroszoknak nem nagyon tetszik, hogy akadályozzák terjeszkedésüket.