Az éves hiány 78 százaléka már összejött

2009.04.07. 17:14 Módosítva: 2009.04.07. 17:23
Részben a 13. havi nyugdíj első felének kifizetése is szerepet játszott abban, hogy márciusban 300 milliárd forint feletti hiányt produkált a költségvetés.

A vártnál kisebb, de így is tetemes, csaknem 310 milliárd forint hiányt produkált a költségvetés márciusban. A Pénzügyminisztérium két héttel ezelőtt közzétett prognózisában 333 milliárd forintos deficitet valószínűsített. A tárca közleményének első sorában arra hívja fel a figyelmet, ahogyan januárban és februárban, így most is alapvetően az előrejelzésnek megfelelően alakult az államháztartási egyenleg.

A márciusi jókora hiány azt jelenti, az év első hónapjában 566 milliárd forinttal költött többet bevételeinél az állam. Ez az egész éves, 730 milliárdos várható deficit 78 százaléka. Tavaly ilyenkor még csak 56 százalékos volt a hiányteljesülés. Mindazonáltal a pénzügyi tárca két héttel ezelőtt, személy szerint Keller László államtitkár azt hangoztatta, ne aggódjuk, minden rendben, kontrollálják a folyamatokat. Azóta ugyanő ismerte el, hogy a két héttel ezelőtt gondolt 3,5 százaléknál jóval nagyobb lehet az idei gazdasági visszaesés, a kormány a hírek szerint már 5,5-6 százalékos recesszióra számít.

A márciusi 310 milliárdos deficitben nagy szerepet játszott a 13. havi nyugdíj első felének kifizetése (ez 80 milliárddal terhelte meg a büdzsét), valamint az, hogy a negyedéves áfafizetőknek is akkor utalták a visszajáró áfát.