Fogynak az egyéni vállalkozók

2009.04.07. 07:57

Az idén is tovább csökken az egyéni vállalkozások száma: az első negyedévben több mint 12,6 ezer vállalkozó szüntette meg tevékenységét, ezzel szemben pedig csak 7,2 ezer új vállalkozó jelent meg a piacon. Összességében tehát több mint ötezerrel csökkent az egyéni vállalkozók száma három hónap alatt. A jelenség ugyanakkor nem meglepő, hosszú évek óta általános, hogy egyre csökken az érdeklődés ez iránt a gazdálkodói forma iránt.

Míg 2000 végén még mintegy 480 ezer működő egyéni vállalkozót tartott nyilván az APEH, addig tavaly év végén már kevesebb mint négyszázezren voltak - közülük egyébként nem nyújt be mind bevallást, vagyis a feldolgozott bevallási adatok még kevesebb vállalkozótól származnak. A KSH adatai szerint egyébként tavaly az első negyedévben több százezerrel nőtt a számuk, ám ez csalóka: az őstermelőknek ugyanis regisztráltatniuk kellett magukat, ám ettől még nem tartoznak az egyéni vállalkozókról szóló törvény hatálya alá, csak kaptak egy adószámot.

A nagyságrendileg 400 ezres vállalkozói körön belül is érdemes különbségeket tenni: több mint negyvenezren evások, 190 ezren pedig alanyi adómentességet választottak, vagyis éves bevételük nem éri el a négymillió forintot. Más aspektus szerint: 140 ezer mindössze a főállású egyéni vállalkozó, 62 ezer körül alakul a nyugdíjas egyéni vállalkozók száma, a többi munkaviszony mellett működteti vállalkozását. Az összes vállalkozó közül tavaly 150 ezren könyveltek el nyereséget, 77 ezren veszteséget.