Százmillió tojással ünnepelünk

2009.04.07. 07:58

Hagyományosan 30 százalékkal bővül húsvét előtt Magyarországon a tojásforgalom, a Baromfi Terméktanács adatai szerint a lakosság mintegy 100 millió tojást vásárol az ünnepet megelőző három hétben. A heti mennyiség ilyenkor általában megduplázódik, 35-37 millió darabra nő.

A korlátos fizetőképesség miatt azonban az árak csak 10 százalék alatti mértékben emelkedtek. A boltokban 32-35, a piacokon pedig 33-35 forint között mozog - kategóriától függően - a tojás ára. A terméktanács szerint a fogyasztóknak érdemes a bolti akciós tojások méretkategóriáit is figyelni, mielőtt vásárolnak, mert olykor megesik, hogy a normálnál kisebb méretű árukra kerül akciós címke.

Az idén a hazai termelők alig tudják kielégíteni a keresletet, mivel az utóbbi időben több üzem bezárt, többen is feladták a termelést - mondta a Napinak Földi Péter, a Tojásszövetség titkára. Az egy főre eső éves fogyasztás eléri a 270 darabot, de volt már 300 darab is. Az elfogyasztott mennyiség fele származik a kiskereskedelemből, ezen belül az import részesedése 25 százalék. A fennmaradó hányadot a háztáji termelés és a kisebb piacok adják. Magyarországon a tojótyúk-állomány 13 millió darab körüli, a tojástermelés árbevétele pedig évi mintegy 26 milliárd forint.

Földi szerint most az import sem jelent megoldást a kereskedőknek, mivel a lengyel fölösleget - amely eddig "nyomta" az árakat és a piacot - elsősorban Németország és Ausztria szívja fel. Az osztrák és német kereslet felfutásában a célországok szigorodó állatvédelmi előírása miatti helyi ellátási gondok is szerepet játszanak. Ausztriában hamarosan betiltják a régi típusú ketreces állattartást, az újak beállítása pedig beruházásigényes. Magyarországon 2012-ig lehetnek forgalomban a régi típusú tyúkketrecek, ám megfelelő tőke és jövedelmezőség hiányában itt is újabb üzembezárásokra lehet számítani. Ebben az esztendőben a legnagyobb, többmilliárdos kiadást jelentő tétel az állományok szalmonellamentesítése lenne. Eközben az erőteljes lengyel tojásexport már az ottani felhasználóknak is gondot okoz, nemrégiben egy cukrászüzem próbált heti 4,5 millió darab tojás szállításához partnert találni Magyarországon - mondta Földi.