Árpád
-2 °C
3 °C

Tovább zuhant a magyar ipar teljesítménye

2009.04.07. 10:35 Módosítva: 2009-04-07 10:51:46
Ez lehetett a rendszerváltás óta a legnagyobb éves szintű visszaesés a termelés volumenében: a februári 25,4 százalékos mínusz alulmúlta az elemzői várakozásokat, emiatt is gyengülhet a forint.

Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2009 februárjában 28,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal visszaesett. A termelés volumene az év első két hónapjában 26,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index februárban 4,1 százalékkal csökkent - tette közzé a februári előzetes adatokat a KSH. A statisztikai hivatal a végleges adatot, illetve annak összetevőit csak április 15-én közli. (Januárban 21 százalékos volt a visszaesés.)

A Citibank gyors kommentárja emlékeztet: bár az adat saját várakozásuktól alig marad el, a piaci konszenzusnál (-20,8 százalék) lényegesen gyengébb.

Ez utóbbi tényező magyarázhatja, hogy a forint több egységet gyengült reggel óta az euróval szemben, a kilenc órakor jellemző 295,20 forintos árnál már három forinttal kerül többe egy euró 11 óra előtt nem sokkal.

A Citibank elsősorban a gyengébb exportot sejti a visszaesés mögött. A KSH szakértője a Reuters-nek jelezte, hogy ez lehetett a rendszerváltás óta a legnagyobb éves szintű visszaesés a termelés volumenében és leginkább a minden szektort csaknem azonos mértékben sújtó igen gyenge exportkereslettel (pl. autóipar) függ össze a gyászos teljesítmény. Emellett a belső ipari kereslet is jelentősen esett jelzése szerint, mérsékelt visszaesés csak az élelmiszeriparban, illetve az energiatermelésben mutatkozott.

A Citi szerint ugyanakkor a belső kereslet visszesése valószínűleg csak egyszámjegyű lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?