Havi hetvenmilliót keresnek az állami cégvezérek

2009.04.08. 11:09 Módosítva: 2009.04.08. 11:44
Közzétette összesen negyven állami társaság vezetőinek fizetését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az adatokért korábban az Index is pert indított, és első fokon azt meg is nyerte, a jogerős ítélet holnapra várható. A szintén pereskedő Blikk már korábban jogerősen is pert nyert, ennek nyomán tették közzé az adatokat.

A múlt év elején szeretett volna az Index az állami tulajdonú társaságok vezetőinek zsebében turkálni. Egyebek mellett a havi fix jövedelemre, prémiumokra, jutalmakra, valamint a felmentés esetére járó, a Munka törvénykönyvében meghatározottnál nagyobb összegű végkielégítésre voltunk kíváncsiak. Adatokat az állami cégek többségében tulajdonosi jogosítványokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nem adott ki – az akkor még létező GKM néhány, az akkor a tárcához tartozó vállalat vezetőjéét viszont közölte –, ezért bírósághoz fordultunk.

A pert szeptemberben első fokon megnyertük; ugyanazon a napon a hasonló adatokért perelő Blikk szintén pert nyert az MNV-vel szemben. A vagyonkezelő mindkét ítélet ellen fellebbezett, az ügy az ítélőtáblára került. Itt a Blikk ügyét a miénknél jóval hamarabb tárgyalták – a Blikk-ügyben már az év elején ítéletet hoztak, a mi tárgyalásunk csütörtökön lesz –, és jogerősen is az adatok közzétételére kötelezték az MNV-t. A Blikknek és az Indexnek is a Társaság a Szabadságjogokért nyújtott ingyenes jogi képviseletet.

A nemzeti vagyonkezelő most a honlapján publikálta (pdf-fájlban) negyven állami cég több mint száz vezetőjének bérezési adatait.

A listából kiderült, hogy a legjobban fizetett állami cégvezetők az MFB-nél vannak: Erős János és Czirják Sándor vezérigazgatók egyaránt havi 3 657 833 forintot keresnek. Ettől alig marad Bodnár Zoltánnak, az Eximbank vezetőjének a havi 3 621 000 forintos jövedelme.

Az állami vagyont Tátrai Miklós, az MNV vezére havi 3,5 millió forintért igazgatja (a nem egészen négyszáz főt foglalkoztató vagyonkezelőnél tavaly 590 ezer forint volt a havi átlagfizetés, Nagy János, a vagyontanács elnöke 1 080 000 forintos, míg a tanács ellenőrző bizottságának elnöke, Borbély Attila 675 ezer forintos tiszteletdíjat kap). Szintén 3 milliónál többet, 3 420 000 forintot keres Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója.

További 13 cégvezető van, aki 1 milliónál magasabb havi jövedelemmel rendelkezik, Szűcs Ildikó 2,84 millió forintért irányítja a Magyar Postát, az MVM élén 2 756 000 forintot kap Mártha Imre. A Szerencsejáték Zrt.-től Székely Gábor 2 185 000 forintos jövedelmet szakít, az Ügyfélkapu üzemzavarai miatt nemrégiben kinevezett Kopint–Datorg-vezér, Oláh István 2 055 000 forintos bért kap.

Noha nem vezérigazgató, két cégben is igazgatósági elnök Csillag István, a Medgyessy-kormány volt gazdasági minisztere, aki az Eximbanktól és az Exporthitel Biztosítótól összesen 2 584 000 forintot kap havonta. Csillag ezzel a hatodik legjobban kereső cégvezér lenne.

Az összeállításból kiderül: a negyven vezérigazgató és ügyvezető igazgató összes havi jövedelme 55,7 millió forint. Az igazgatósági és felügyelő-bizottsági vezetők összesen további havi 17,3 milliót kapnak, vagyis összesen 73 millió forint a havi fix juttatásuk. Ez egy év alatt 876 millió forintot jelent.

Emellett a cégvezetők csaknem fele jogosult lehet az éves keresetének jellemzően 80 százalékát elérő prémiumra (mindössze hárman vannak, akik 50, 55 és 75 százalékot kaphatnak). Hogy ebből ki mennyit kapott meg ténylegesen, az MNV nem közölt adatokat. A MÁV közleményt adott ki, amely szerint Heinczinger Istvánnak 2006-ban és 2007-ben akkori éves bére 24 és 48 százalékára rúgó prémium kifizetését engedélyezték. A közlemény arra is kitér, hogy a tavalyi jutalomról még nincs döntés, de a pénzt Heinczinger már felajánlotta, Gyurcsány októberi kérésének megfelelően, közcélokra.