Móric
9 °C
15 °C

Már minden harmadik vállalat leépítést tervez

2009.04.08. 07:24
A magyarországi vállalatok körében a korábbi kétszeresére, egyharmadra nőtt a leépítést fontolgatók aránya, és ugyanennyien vannak a létszámbefagyasztást tervező cégek is.

A magyarországi vállalatok egyharmada tervez létszámleépítést a válság hatására - derül ki a Hay Group legfrissebb felméréséből. Drámai a romlás a decemberi kutatás eredményeihez képest, hiszen akkor a cégeknek csak 17,7 százaléka tervezett leépítést. Szintén egyharmad azok aránya, ahol befagyasztják a 2008-as létszámot, létszámnövelést viszont mindössze 1,3 százalék tervez az idén.

A Hay Group által megkérdezett vállalatok több mint fele számít arra, hogy üzleti eredménye 2009-ben a tervezettnél rosszabb lesz, szemben a decemberi jelentésben szereplő 29 százalékkal, ráadásul az akkori öt százalékot kitevő, jobb eredményt váró kör teljesen eltűnt. A negatív kilátások következtében a társaságok 52,7 százaléka egyelőre a 2008-as szinten tartja a béreket - decemberben mindössze 16 százalék kényszerült erre a döntésre. A bértömeget 11,8 százalék tervezi csökkenteni, 31,6 százalék pedig növelni. A béremelési elképzelések azonban a korábban tervezetthez képest sokkal karcsúbbak lettek áprilisra.

Tavaly júniusban - a válság eszkalálódása előtt - a vállalatok még 5,9 százalékos emelést terveztek, ami decemberre 4,7, mostanra pedig 2,5 százalékra zsugorodott. Egy-két kivétel van csak ez alól, így például az informatikai és telekommunikációs szektorban tíz százalék fölötti bérnövekedés is várható. A válság a bónuszok kifizetésében is megmutatkozott, a cégek 41,7 százaléka csökkentette a tavalyi évre vonatkozó összeget vagy nem fizette ki a jutalom egy részét.