Sólyom is aggódik az oroszok Mol-ügylete miatt

2009.04.08. 14:05 Módosítva: 2009.04.08. 15:08
Sólyom László köztársasági elnök szerdán aggodalmát fejezte ki Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a cégben szerzett orosz olajipari vállalat tulajdonszerzésének hatásai miatt – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.

Az államfő a Sándor-palotában fogadta a Mol elnök-vezérigazgatóját, aki arról a tranzakcióról tájékoztatta Sólyom Lászlót, amelynek keretében az orosz Szurgutnyeftegaz olajipari vállalat részesedést szerzett a magyar olajtársaságban. Mint a KEH írja, a találkozón az államfő kifejezte aggodalmát a tulajdonszerzés lebonyolításának módja és lehetséges hatásai miatt.

Sólyom László jelezte: kérni fogja a kormányt, hogy az energiaellátás biztonságát és a tranzakció lehetséges hatásait a jövőben is vegye figyelembe az ügyben tett lépéseinél.

Napról napra új fejlemény

Egyre-másra jönnek a hírek az oroszok Molba történt bevásárlása miatt. Az OMV múlt hétfőn jelentette be, hogy eladta a Molban levő 21,2 százalékos részesedését a negyedik legnagyobb orosz olajcégnek, a Szurgutnyeftegaznak. Az orosz céget az egyik legáttekintetetlenebb vállalatnak tartják, és egyenesen Vlagyimir Putyint sejtik tulajdonosai között. Az oroszok a hétfői tőzsdei ár duplájáért vásárolták meg a Mol-pakettet.

A Mol-ügylet a piacot váratlanul érte. Múlt héten aztán a parlament külügyi bizottsága rendkívüli ülésén foglalkozott a tranzakcióval, a Mol pedig a PSZÁF vizsgálatát kérte. Az ügylet első reakciójaként Brüsszelben aggodalmuknak adtak hangot. Az elmúlt napokban pedig folytatódott az üzengetés az oroszok és hol a nyugati államok, hol a Mol között. Legutóbb például tegnapelőtt az orosz Kommerszant lap kommentárjában hívta fel a figyelmet arra az orosz zsarolópotenciálra, hogy a Mol onnan kapja az olajat, és az oroszoknak nem nagyon tetszik, hogy akadályozzák terjeszkedésüket. Tegnap a Mol-ügylet miatt a magyar külügyminisztérium magához kérette az orosz nagykövetet.

Tegnap este pedig a Mol közzétette a közelgő közgyűlés dokumentumait, amelyekből az derül ki, hogy a Mol igazgatósága további korlátozásokat kíván életbe léptetni az április 23-i éves rendes közgyűlésen, melyek az ellenséges felvásárlás elleni védekezést szolgálják. Egyes változtatások egyenesen a Szurgutnyeftegazra vannak írva.