35 milliárd forintnyi forrás kkv-knek

2009.04.09. 07:17
A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) szerint az Új Magyarország Kockázati Tőke Program indulása kedvezően fog hatni a gazdasági növekedésre, mert újabb fejlesztési forrásokat nyit meg a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozására, ráadásul nem hitelt, hanem saját tőkét juttat.

Az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogramban mintegy 35 milliárd forint európai uniós és hazai forrás áll a kis- és középvállalkozások rendelkezésére, amelyhez a vállalkozások kockázatitőke-alap kezelő társaságokon keresztül juthatnak hozzá. A Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. alapkezelők kiválasztására kiírt pályázatára április 6-áig lehetett jelentkezni.

Oláh László, a HVCA elnöke háttérbeszélgetésen kifejtette: a program jelentősége abban is áll, hogy a vállalkozásoknak nem hitelt, hanem saját tőkét, részvényesi tulajdonosi forrást juttat. A magyar kisvállalkozások számottevő része még az államilag támogatott banki hitelhez sem tud hozzájutni, mert alultőkésítettségükből adódóan nincs meg a szükséges önerő. Ezen a helyzeten változtathat az európai uniós források felhasználásával induló kockázati tőkeprogram.

A mintegy 30, Magyarországon aktív befektetői csoportot, további 30 szervezetet és 10 magánszemélyt tömörítő egyesület elnöke szerint a kockázati tőke program erősíteni fogja a vállalkozások, az ország versenyképességét. A verseny már az alapkezelők kiválasztásánál is érvényesül – jegyezte meg Oláh László, aki szerint a piac dönti el hosszú távon, hogy mi bizonyul jó befektetésnek.

A szövetség elnöke fontosnak nevezte, hogy sikeres legyen az Új Magyarország Kockázati Tőke Program, hiszen az Európai Unió Jeremie-programjában megvalósuló magyarországi projekt az elsők között indul el, és az itt szerzett tapasztalat befolyásolhatja az unió döntéshozóit a program folytatásáról.

Azok az alapkezelők lesznek sikeresek a programban, amelyek tapasztalattal rendelkeznek a magyar piacon, több sikeres befektetés van a hátuk mögött. A sikerhez meg kell találni azokat a hazai innovatív, fejlődésre képes kisvállalkozásokat, amelyekbe érdemes tőkét invesztálni.